Kozjansko

Popeljite se z nami skozi to viteško pokrajino, kjer med hribi in griči najdete vrsto čudovotih srednjeveških gradov, vinogradov in sadovnjakov ter seveda izvrstno kulinariko. In kaj pravzaprav so najbolj značilne jedi te pokrajine? Zagotovo je med njimi najbolj znana pogača, na tem območju bolj znana kot zafrknjača.

Ime je dobila zaradi priprave, saj se moramo ob pripravi robe testa zavihati oziroma zafrkniti!

Seveda pa ne gre brez korejevcev, kozjanske krape, kruhove potice in slivovega močnika – vse te jedi boste septembra spoznavali na našem Instagramu in Facebooku – tu nam bosta Kozjansko podrobneje predstavila Tjaša in Blaž iz Midva kuhava. Kot pa se za prave, domače recepte spodobi, so vse njune jedi pripravljene iz najbolj domače linije izdelkov slovenskih dobaviteljev in pridelovalcev: iz linije Radi imamo domače.

 

Recepti Midva kuhava iz izdelkov Radi imamo domače

Spoznajte in skuhajte recepte Notranjske.

korejevec 3

Korejevec

Korejevec je gosta enolončnica s Kozjanskega, ki je svoje ime dobila po kupu oranžnega in rumenega korenja, ki spadata v njo. Korejevec se je jedlo v prvi tretjini leta, ko je že pošla vsa ostala zaloga, novega pridelka pa še ni bilo na spregled.

Na recept
ajdovi krapi 6

Kozjanski krapi

Za razliko od mnogih slovenskih tradicionalnih jedi, imajo kozjanski krapi jasno določen začetek - nastali so namreč na zeljniku gospe Milke Smole, ki jih je prvič pripravila na Sladki gori kot odgovor po sestavinah podobnim gorenjskim krapom.

Gre za okusne žepke iz ajdovega testa s kislo smetano, v katerih se skriva nadev iz skute in prosene kaše. Midva sva poleg kozjanskih krapov pripravila aromatično čemaževo omako.

Na recept
kruhova potica 7

Kruhova potica

Kozjanska kruhova potica spada med najbolj slavne jedi Kozjanskega. Očitno je, da je recept zanjo nastal v revščini, ki je v starih časih ždela nad kozjanskimi domačijami.

Da je gospodinjam uspelo iz kruha, namočenega v mleko in zavitega v vlečeno testo, pripraviti tako okusno jed, je vse hvale vredno. Še posebej zato, ker lahko kruhova potica brez težav krasi praznično mizo.

Kruhovo potico, ki je po okusu podobna pohanim šnitam, sva midva še dodatno oplemenitila z lešniki in rozinami, namočenimi v orehovem likerju.

Na recept
slivov mocnik 5

Slivov močnik

Slivov močnik je nadvse preprosta kmečka jed, s katero so se sladkali po Kozjanskem. V tej različici namesto svežih sliv vsebuje suhe, dodala pa sva še malo sivkinega sirupa in drenovega kompota.

Na recept
zafrknjaca 7

Zafrknjača

Zafrknjača je pogača iz kvašenega testa z zavihanim robom in nadevom iz skute. V starih časih so zafrknjače pekli na loparjih. Kar je testa viselo čez rob loparja, pa so zavihali - od tam tudi značilna prifrknjena oblika te pogače.

Zafrknjačo so stregli tako ob prazničnih priložnostih kot pri domačih opravilih.

 

Na recept

Nazaj na izhodiščno stran o gastronomskih regijah Radi imamo domače

Gasronomske regije