Ko telo potrebuje odmor

Vsakdo med nami kdaj pa kdaj občuti utrujenost, pomanjkanje energije, zaprtost, težave s koncentracijo ali s spanjem. To je povsem običajno. Ko pa postanejo omenjene težave pogoste in vplivajo na kakovost našega življenja, je potrebno postati pozoren. Takrat je pravi čas za razmislek o naših prehranjevalnih in gibalnih navadah.

detox 324 324

Čiščenje ali detox

Kaj sploh pomeni razstrupljanje? Na kratko – gre za proces, ki vključuje spremembe načina prehranjevanja in življenja z namenom izločanja toksinov iz telesa. Morda zveni zapleteno, a pravzaprav ni. Če boste malce pobrskali po spletu, boste zagotovo našli številne krajše in daljše programe razstrupljanja. Dejstvo pa je, da razstrupljanje znanstveno ni potrjeno in je lahko, če se ga lotite nepremišljeno, celo nevarno. Zato se pred pričetkom opremite s preverjenimi informacijami in nasveti, ki vam bodo pomagali do boljšega počutja. In ne pozabite, da za "detox" ne potrebujete nobenih posebnih prehranskih pripomočkov, dovolj bo že uravnotežena, ekološko pridelana in nepredelana hrana.

Pri izbiri sadja in zelenjave bodite pozorni na evropski znak »ekološki«, ki zagotavlja bogato prehransko vrednost, polnejši okus in spoštovanje do narave.

Dobrodošla pomoč

Kaj sploh so toksini? Gre za snovi, ki bi lahko imele negativen vpliv na naše zdravje – najpogosteje so to različne kemikalije, kovine, umetni prehranski dodatki, pesticidi in podobne snovi, s katerimi smo v stalnem stiku in se jim v celoti ne moremo izogniti, četudi prisegamo na še tako zdrav življenjski slog. Na srečo pa smo ljudje rojeni v čudovita in pametna telesa, v katerih ob pravilnem delovanju ledvic, jeter, kože in pljuč, stalno potekajo naravni procesi razstrupljanja. In mi jim lahko pri tem pomagamo.

6 nasvetov za boljše počutje

1. Jejte kakovostno, ekološko pridelano in nepredelano hrano, ki vsebuje veliko hranil. To so sadje, zelenjava, stročnice, oreščki, semena in probiotilki. Jutro začnite s sadnim ali zelenjavnim smoothijem, za kosilo si privoščite krepčilno juho.

2. Pijte dovolj (prave) tekočine. Voda je odlična izbira. Za boljši okus ji lahko dodate rezino limone ali kumarice. Prav nič ne bo narobe, če vodo zamenjate z zelenim čajem.

3. Razmigajte se! Tudi potenje pomaga pri izločanju strupov iz telesa. Za povrh telesna vadba deluje protistresno, vpliva na boljše razpoloženje in seveda krepi telo. Sploh potrebujete še kakšen dodaten razlog, da se dvignete iz naslanjača?

6 nasvetov 750 500

4. Ne pozabite na svojo kožo. Pred tuširanjem kožo zdrgnite z nežno krtačo. Na ta način boste spodbudili pretok krvi in odstranili odmrle celice s kože.

5. Očistite svoj dom! Ste vedeli, da se lahko v vašem domu skriva nešteto kemikalij, ki so lahko nevarne za vaše dobro počutje in zdravje? Nadomestite kupljena čistila z domačimi kot so soda bikarbona, kis ali limona. Preverite, kaj vse nezdravega se skriva v kuhinjskih predalih. In ne pozabite na redno zračenje prostorov!

6. Naspite se! Zadostna količina mirnega spanca, ki se seveda razlikuje med posamezniki, je nujna za vzdrževanje zdravja. Še posebej zvečer, ko bi vas utegnil premamiti sprehod do hladilnika, se raje odpravite v posteljo prej in v miru preberite knjigo, dokler vas ne zapelje spanec.

zelenjava 750 500

Si tudi vi želite več informacij? Prijavite se na naše e-novičke in bodite obveščeni.

Prijavite se