Jetrni cmoki s prilogo

Jetrne cmoke s proseno kašo, pečene v svinjski mrežici z zeliščno omako in zelenjavno prikuho (različne tehnike) sta pripravili Staša in Stella iz Osnovne šole Miklavž na Dravskem polju.

SEZNAM mali sefi OS MIKLAVZ NA DRAVSKEM POLJU kvadrat
Staša in Stella, OŠ Miklavž na Dravskem polju

Sestavine

Cmoki

250 g telečjih jeter, svinjska mrežica za ovijanje, 150 g starega kruha, 2 dcl mleka, 50 g prosene kaše

2 do 3 žlice drobtin, 1 večja čebula, 1 jajce, sol, poper, šopek svežega drobnjaka, oljčno olje za praženje.

Zeliščna omaka

2 dcl sladke smetane, 1 dcl belega vina, 1-2 lista žajblja, sveža zelišča (peteršilj, drobnjak, koprc, timijan), limonin sok, sol, poper, mleti česen.

Zelenjavne prikuhe

200g kolerabe, 2dcl mleka (ali smetane), voda ali jušna osnova, 100 g brstičnega ohrovta, 100 g masla, 2 manjši artičoki, moka in olje za cvrtje, sol, poper.

malisef3750 500

Priprava

Najprej pripravimo maso za jetrne cmoke. Star kruh nadrobimo v večjo skledo ter ga namočimo z mlekom. Po potrebi uporabimo še malo vode.

Čebulo olupimo, jo drobno narežemo in pražimo na oljčnem olju.

Jetra operemo, očistimo, lepo osušimo ter jih drobno zmeljemo. Prestavimo v večjo posodo, primešamo nasekljan ožet kruh, praženo čebulo, jajce, proseno kašo in drobtine ter začinimo. Maso dobro premešamo, dodamo še narezan drobnjak. Maso pustimo počivat nekaj minut, da se malo napije ter znova premešamo. Po potrebi dodamo še malo drobtin, da maso lahko lepo oblikujemo in nam ni premehka. Pustimo še nekoliko počivati.

Pripravimo si svinjsko mrežico. Operemo jo in osušimo ter manjše kose raztegnemo na delovni površini.

Jetrno maso oblikujemo v večje svaljke, jih položimo na svinjsko mrežico ter jo tesno ovijemo okoli jetrne mase. Tako pripravljene zavitke položimo na pekač in pečemo v pečici na 180°C približno 20 min.

Pripravimo prikuhe. Kolerabo olupimo in narežemo na manjše kocke. Skuhamo jo v rahlo osoljenem mleku (ali smetani), po potrebi prilijemo še malo vode ali jušne osnove. Kuhano dobro odcedimo, pretlačimo skozi cedilo, primešamo polovico masla ter dobro zmešamo v rahel pire. Po potrebi začinimo.

Brstični ohrovt operemo, očistimo zunanje liste ter prerežemo na polovico. Preostalo maslo v ponvi segrejemo ter na njem na hitro opečemo ohrovt.
Artičoke očistimo trših zunanjih listov, zarežemo trše dele notranjih listov ter jih na tanko narežemo. Da nam ne potemnijo, jih namočimo v mešanico hladne vode in kisa ali limoninega soka. Tako pripravljene artičoke dobro posušimo, jih pomokamo ter ocvremo v vročem olju, da so lepo hrustljavi. Rahlo posolimo.

Medtem pripravimo še omako. Pristavimo manjšo kozico, v segreto vlijemo belo vino, ko zavre, prilijemo še smetano in žajbljeve liste. Pustimo, da nam zavre, vmes večkrat premešamo. Kuhamo na majhnem ognju še približno 5 min. Zelišča operemo, dobro osušimo ter drobno nasekljamo. Dodamo jih v omako, začinimo še po okusu ter odstavimo. Na koncu dodamo še nekoliko limoninega soka. Jetrne cmoke razrežemo na rezine ter serviramo z pripravljenimi prikuhami ter prilijemo nekoliko omake.

 

Nazaj na stran Malega šefa. 

Nazaj