So lahko družinska doživetja tudi priprava na šolo?

Mi se popolnoma strinjamo! Glede na bogato ponudbo učnih poti, zanimivih delavnic o kulturi, zgodovini ali naravi ter organiziranih športnih aktivnosti, ki se izvajajo po celi Sloveniji, smo vam pripravile štiri poučne poti in doživetja, prek katerih se bodo otroci nezavedno učili, kar bodo nekoč potreboval za šolo in si širili obzorja. Obljubimo, da se bodo tudi starši naučili veliko več, kot so mislili, da znajo.

Vodomcev gaj4
Vodomcev gaj1
Vodomčev gaj
Kovacijske delavnice Muzej na prostem Rogatec2
Muzej na prostem Rogatec
Pri rimskem vojaku na Smaragdni poti1 6
Pri rimskem vojaku na Smaragdni poti 1
Smaragdna dogodivščina ob Ajdovskem zidu
Notranjost rudnika Sitarjevec 1
Rudnik Sitarjevec

1. Učenje o naravi: Po sledeh vodomca

Naravoslovna učna pot Po sledeh vodomca povede družine, ljubitelje narave in pohodništva iz vasi Cerovo proti Logu, kjer vabi vodomec v svoj Gaj, kjer lahko opazujemo ptice in ribnik. Naprej se podamo skozi gozdni rob, mimo mokrotnih travnikov, do zaselka Podlom in izvira Podlomščice. Od tu se po kraškem gozdnem terenu podate do Županove jame, ene najlepših slovenskih turističnih jam.

2. Učenje o slovenski tradiciji: Muzej na prostem Rogatec

Največji muzej ljudskega stavbarstva v Sloveniji je odlična ideja, kako preživeti dan v naravi ter predstaviti našim potomcem okolje v katerem so nekoč bivali, živeli in delali ljudje – naši predniki. Ob vhodu v Muzej boste prejeli tiskano knjižico, kjer boste našli vse glavne zanimivosti posameznih stavb.

Vpogled v Smitovo hiso Muzej na prostem Rogatec

3. Učenje o zgodovini: Smaragdna dogodivščina ob Ajdovskem zidu

Med Vrhniko in Logatcem se proti Zaplani vije najdaljši rimski spomenik v Sloveniji, Ajdovski zid. Tu se vije novonastala Smaragdna dogodivščina ob Ajdovskem zidu. Otroci na poti spoznavajo Rimljane in njihove sledi v naših krajih, pa tudi stvari iz tistega časa, ki so še zdaj žive (rimske številke, latinski izreki …), in tukajšnjo svojstveno naravo. Po njej jih vodita mali Rimljan Julijan in zanimiv prebivalec teh gozdov, smaragdni deževnik.

4. Učenje o podzemnem svetu: Rudnik Sitarjevec, Litija

V raziskovanje podzemnega sveta mulce (in starše) popelje nagajivi sitarjevški škrat poln vragolij v rudniku Sitarjevec. Na igriv in hudomušen način izvemo več o rudniku – kako izgledajo in kako težke so tukajšnje kamnine, kako se svetijo minerali, spoznamo rudarsko orodje, zanimive zgodbe rudarjev, prebivalce rudnika – netopirčke in limonitne kapnike, ki v enem letu zrastejo tudi do 5 cm.

Skratje rudnika Sitarjevec Litija

Skozi naštete poučne poti in doživetja se pripravljamo na šolo, ki jo naši šolarji čakajo že od od kar se je le-ta končala. Zato smo pohiteli z nakupi in domov prinesli prve šolske “kose”, ki bodo našim mulcem polepšali vstop v višji razred in jih z navdihujočimi spodbudnimi slogani spodbujali skozi šolsko leto.

Si tudi vi želite več informacij? Prijavite se na naše e-novičke in bodite obveščeni.

Prijavite se