Izlet tedna: Ribnik Vrbje

Čudovit izlet preživet na ekološki učni poti okoli ribnika Vrbje ter ob obrežju reke Savinje je pravo naravno doživetje za družine. Je prijeten kraj za kolesarjenje, sproščujoče sprehode ali oddih v neokrnjeni naravi. Zakaj z družino na izlet okoli jezera Vrbje z otroki pa si preberite spodaj.

Slika 2 na ucini poti se uciite o okolju in ziivalskih vrstah
Slika 3 Osveziitev ob Savinji2
Fotka 4 Ostale strukture ob ponirkovem centru
Slika 1 Lesena struktura ponirka2

Po ekološki učni poti ribnika Vrbje in ogled lesenih skulptur

Južno od Žalca v neposredni bližini reke Savinje, se nahaja ribnik Vrbje. Okoli ribnika poteka ekološka učna pot dolga okoli tri kilometre. Pot okoli ribnika je označena z informativnimi tablami, ki ima za svoj znak čopastega ponirka – zavarovano ptico, ki obiskovalca vodi in usmerja. Območje je posebno, saj so tu ohranjeni še redki življenjski habitati ogroženih rastlinskih in živalski vrst.

Ribnik je namreč pomembno zatočišče za ptice, opaženih je bilo že več kot 170 vrst. Pot poteka deloma po soncu, deloma po senci.

Osvežitev in srečanje z žabicami ob Savinji

V neposredni bližini ribnika Vrbje teče reka Savinja, ob kateri se lahko osvežite, se srečate z žabicami in si ob reki priredite piknik. Med Savinjo in jezerom Vrbje poteka shojena pot v objemu dreves, primerna tudi za vožnjo z vozičkom ali kolesom. Prek nje lahko dosežete različne točke obale reke Savinje.

Ponirkov informacijski center z otroškim igriščem

Levo pred vstopom v ograjeni ribnik se nahaja Ponirkov informacijski center, kjer se lahko obiskovalci informirajo o območju, izposodijo palice za nordijsko hojo, družabne igre ali se udeležijo delavnic. V centru si lahko izposodite tudi daljnogled za opazovanje ptic. Ob informacijskem centru je gostinjski lokal z otroškim igriščem, ki je večinoma v senci. Igrišče je lahko začetna ali končna točka pred obiskom ribnika Vrbje in obalo reke Savinje. V določenih terminih je na voljo tudi jahanje ponijev.

Na sladoled in otroško igro na ZupancPlac v Šeščah

Da pa dan ne bo prekratek se lahko zapeljete do bližnjega ZupancPlaca, na katerem je letos zaživel glamping – Green Valley glamping. Za obiskovalce je na voljo pijača, prigrizki in sladoled. Na prostranih travnikih se lahko otroci “znorijo” in srečajo domače kozice in zajčka.

Kraj je tudi odlično izhodišče za pohodniške izlete, doživetja in znamenitosti

  • Šmartinsko jezero ob Celju
  • Žovneški grad, jezero in Braslovško jezero
  • Otroški muzej Hermanov brlog v Celju
  • Jama Pekel
  • Staro mestno jedro Žalca in fontana
  • Izlet na Golte

Nazaj na stran Malega šefa. 

Nazaj