Intervalni trening

Intervalni trening je ena od metod vadbe pri pripravi športnika. Bistvo tovrstnega treninga je, da določeno razdaljo pretečemo z večjo intenzivnostjo. To zmoremo tako, da dodamo vmesne pavze, zaradi katerih intervali pravzaprav nastanejo.

Mercator intervalni 324 324

Intervalni trening je v splošnem največkrat namenjen hitrostni vzdržljivosti, saj je obremenitev ves čas trajanja intervala naravnana na maksimalno porabo kisika.

Vmesne pavze organizmu povrnejo kisikov dolg, kar nam omogoči, da lahko z enako hitrostjo odtečemo še nadaljnje načrtovane intervale. Sliši se pravzaprav sila enostavno, vendar je to ena težjih metod, če ne celo najtežja. Hkrati pa je zelo ekonomična s časovnega vidika, saj v kratkem času poskušamo narediti kar največ.

Take vrste treningov je včasih lažje opraviti v skupini.

V skupini motiviramo drug drugega, »držimo« primeren tempo, trener pa določi, kako hitri in dolgi naj bodo intervali.

Nikakor pa nam samo intervalni treningi ne bodo prinesli želenega rezultata. V kombinaciji z daljšo nizko aerobno obremenitvijo, ki ji lahko rečemo tudi dolgi tek, primerno vadbo moči in različnimi vrstami intervalnih treningov pa lahko tekač doseže boljše rezultate.

Cilj vsakega rekreativnega tekača je uživati v telesni aktivnosti, redna rekreacija, dobro počutje, nenazadnje tudi izboljševanje svojih osebnih rezultatov, rekreacija pa ne sme voditi v poškodbe.

Rekreacija naj bo torej najprej užitek. Nato pa moramo vključiti različne metode treningov in ena izmed najpomembnejših je prav intervalni tek. Do takrat pa tecite in uživajte v teku.

Si tudi vi želite več informacij? Prijavite se na naše e-novičke in bodite obveščeni.

Prijavite se