Ideja za izlet: Slivnica

Slivnica se nahaja nad Cerknico in je odlična izbira za pohod, med katerim večino poti prehodite po soncu. Ravno prav hoje v hrib in veličasten razgled na presihajoče Cerkniško jezero imajo namreč poseben čas v različnih vremenskih pogojih in letnih časih. Na vrhu pa nas čakajo prav posebne prebivalke.

Screenshot 2020 06 01 at 16.08.31
Screenshot 2020 06 01 at 15.08.06 copy
Screenshot 2020 06 01 at 17.08.23
Čaka vas čudovit razgled.
Screenshot 2020 06 01 at 16.08.55 copy

Priporočen čas obiska: 3 – 4 ure

Zahtevnost: Do Slivnice vodi lahka pohodna pot, ki je le mestoma strmejša. Priporočamo jo vsem mulkam in mulcem, ki zmorejo vsaj 1 uro samostojne razgibane hoje. Za vse ostale priporočamo nosilko. Lahka pohodna obutev je obvezna.

Izhodišče: Parkirišče pod Slivnico, GPS koordinate: 457929, 143673

Označeno parkirišče vas čaka kmalu za mostom čez Cerkniščico, na levi, če pridete iz smeri Ljubljane. Prvi del poti poteka po gozdu in je tudi najbolj strm. Ne glede na to, katero stezo boste ubrali, boste slej ko prej prišli do prevozne gozdne poti. Po kakšnih desetih minutah vzpona pridete na prostrani pašnik, kjer se odpre razgled na Cerkniško jezero, pred sabo pa boste videli končni cilj, Dom na Slivnici, na desni pa se vam odpre čudovit razgled na naše največje presihajoče jezero.

Pri naših mulcih so palačinke vedno dobra motivacija za vzpon do vrha. In ravno v Dom una Slivnici strežejo prav posebne. Dom ni vedno odprt, zato pred obiskom preverite delovni čas. V tem primeru poskrbite za prigrizek, saj bodo mulci zagotovo lačni.

Za Domom vas pot vodi do jame, ki velja za dom Coprnicam. Od tu je tudi najlepši razgled na čudovito presihajoče Cerkniško jezero. Iz te točke lahko opazujete tudi jadralne padalce, ki izkoriščajo ugodno termiko. V dolino se vrnemo po isti poti.

Legenda o Coprnicah iz Slivnice

Že Valvasor je v svoji Slavi Vojvodine Kranjske pisal o luknji na vrhu Slivnice, kjer coprnice sestankujejo in kuhajo nevihte. Tam naj bi imele po njegovo coprnice, vešče in grdobe svoje plese in sestanke. Videti pa naj bi bile kot leteče drobne lučce. Na sploh naj bi bila ta pokrajina bogata s coprnicami, ki naj bi jih tudi pogosto kurili. Zaradi tega se tudi še danes skrbno skrivajo.

Glavni coprnici je ime Uršula in je vodilna zvezda Cerkniškega pustnega karnevala. Tako Uršula vsako leto prejme častno  vabilo na Karneval, saj si prebivalci Cerknice zelo prizadevajo za dobre odnose z njo in njenimi sodelavkami. Vsako leto se z njo še posebej skrbno pogajajo za lepo vreme v času enega najbolj barvitih in zanimivih pustnih karnevalov pri nas..

Screenshot 2020 06 01 at 15.09.01

Nazaj na stran Malega šefa. 

Nazaj