Ideja za izlet: Nabiranje gozdnih borovnic na Ostrovrharjevi poti

Nedaleč od Ljubljane poteka zanimiva Ostrovrharjeva pot. Krožna pohodna pot vas popelje po čudovitem gozdu, polnem pestrih ostankov zgodovine in tehnične dediščine kraja Podgrad pri Ljubljani. Pot je ob tem času še posebej zanimiva, saj ob njej rastejo slastne borovnice.

Kamnolom mlinskih kamnov 4
Kamnolom mlinskih kamnov.
Mlinski kamen ob Ostrovrharjevi poti 5
Mlinski kamen ob Ostrovrharjevi poti.
Potok Besnica 2
Potok Besnica.
Ostrovrharjeva pot je dobro oznacena 4
Ostrovrharjeva pot je dobro označena.
Stari grad 1
Stari grad

Priporočen čas obiska:

3 – 4 ure

Zahtevnost:

Pot je na večini delov lahka, pohodna in vodi skozi gozd. Na določenem delu je strma, zato je je lahka pohodna obutev obvezna. Priporočamo jo vsem mulkam in mulcem, ki zmorejo več kot 2 uri  samostojne razgibane hoje. Za vse ostale priporočamo nosilko.

Izhodišče:

Pričetek poti je na koncu vasi Podgrad, v smeri Besnice, na ovinku za nekdanjo tovarno Arbo, kjer je nameščena vstopna informativna tabla. Ob cesti je manjše parkirišče. GPS: 46°04’00.1″N 14°38’12.6″E

Opis poti:

Pričetek poti je na koncu vasi Podgrad, v smeri Besnice, na ovinku za nekdanjo tovarno Arbo, kjer je nameščena vstopna informativna tabla. Table z oznakami za Ostrovrharjevo pot vas ves čas opozarjajo na smer, zato jim le sledite. Če boste pozorno prebrali tudi vsebino infromativnih tablah boste zagotovo izvedeli veliko novega o zgodovini tega območja hkrati pa preživeli čudovit družinski pohod. Na njem boste med drugim videli ostanke nekdanjega gradu, zgodovinske mejnike kot je meja med Italijo in Nemčijo v času okopuacije slovenskega ozemlja med drugo svetovno vojno in ostanke nekdanjega kamnoloma mlinskih koles, ki nas je poleg borovnic najbolj očarala. V pečinah kamnoloma so namreč še vidni sledove sekanja mlinskih kamnov in tudi nekaj nedokončanih kamnov. Skozi kamnolom vodi pot, ki se nadaljuje v dolino potoka Besnica oz. območja Kanpovske drage. Ko pridemo do tu se lahko vrnemo k izhodišču ali pa zavijemo naprej po poti do Turistične kmetije pri Lazarju, kjer se pot z razgledom na sotočje Ljubljanice in Save tudi zaključi.

Borovnice 1

Zakaj so borovnice tako zdrave?

Borovnice veljajo za tako imenovano super živilo, saj vsebujejo veliko antioksidantov, ki med drugim preprečujejo nastanek vnetij v telesu. Znane so po tem, da zmanjšujejo nalaganje tako imenovanega slabega (LDL) holesterola v krvi, kar zmanjšuje tveganje za razvoj srčno-žilne bolezni. Borovnice so tudi odličen vir vlaknin, pozitivno pa učinkujejo tudi na prebavo. Zato se z mulci na izletu le najejte svežih svežih gozdnih borovnic. Ne pozabite s seboj vzeti lončka in jih nekaj nabrati tudi za domov. Iz njih lahko pripravite slasten borovničev sladoled ali pecivo. Preostanek pa lahko porabite za ozimnico in iz njih skupaj z mulci skuhajte slastno borovničevo marmelado, ki vas bo razveseljevala še dolgo v zimo.

Nazaj na stran Malega šefa. 

Nazaj