Črna kumina

November zavzemam jaz, črna kumina! Če ste v prejšnjih mesecih s sladko papriko skrbeli za zapeljivost, iskali večno slavo z lovorjem in delili srečo s kurkumo, je zdaj čas za vas!

Mercator crna kumina324 324

Ste vedeli, da sta že v starem Egiptu, Nefretete in Kleopatra z mojim oljem skrbeli za svoj brezčasen in mladosten videz?

No, če tega niste vedeli, zagotovo niste krivi sami. Že od samega začetka, ko so me že pred več kot 2.000 leti odkrili v Indiji, prihaja do zmot. Ljudje so se velikokrat zmedli, ker imajo moja semena rahlo poprast okus in so me tudi zato velikokrat zamenjevali s poprom, hkrati pa vonj mojih semen spominja na vonj koromača in vem, zopet ste začudeno pogledali.

Priznam, nisem za vsak okus. Začudene poglede namreč opazim tudi, ko ljudje ugotovijo, da jedem dajem blago ostrino, ki pa je sladka, grenka ter obenem rahlo pekoča. Mimogrede, moj okus je še intenzivnejši po praženju.

Ponavadi me ljudje uporabljajo v kombinaciji s stročnicami ali mesom, zares posebno pa sem se počutila, ko so me babice včasih uporabljale kot okras, ko so pripravljale hlebce kruha! Ali pa recimo, ko se znajdem v kakšnem napitku ali namazu. V takih primerih je najbolje, da moja semena čez noč namočite v vodi.

Mercator crna kumina720 500

Bližajo se meseci, ki kar kličejo po pripravi slaščic. Se jih tudi vi veselite? No, letos lahko revolucijo okusov povzročite tudi pri peki slaščic. Naj vam namignem, da sem odlična skrivna sestavina za hitro pripravljene in zdrave, a sladke piškote. Potrebujete le še listnato testo, jajčni rumenjak, mandlje in sončnična semena. Mimogrede, piškoti so najboljši, če jih pojeste tople! To ve tudi cimet, ki bo revolucijo okusov pričaral v magičnem decembru!


Vabimo vas, da vstopite v čudovit svet začimb in zelišč, ki pričarajo zgodbe, o katerih bodo govorili še leta. Naj se revolucija začne že danes.

Kotanyi izdelki v spletni trgovini

Si tudi vi želite več informacij? Prijavite se na naše e-novičke in bodite obveščeni.

Prijavite se