Craft pivo

Zapis je del projekta: Pivo.

»Craft« ne sme biti povezan predvsem s količino produkta, ki ga kdo ustvarja. Naj bo to pivo ali pa volnene copate. »Craft« je mentaliteta. In mentaliteta, kjer glavno vlogo igra vrhunski izdelek, je izvrstna mentaliteta.

02 Mercator Vivo 720x422

Oglejte si aktualni program zvestobe Vivo!

Več
Mercator craft pivo 324 324

Možnosti je nešteto. Lahko je svetlo, temno, s kremno peno, skoraj brez pene, lahko je izredno lahkotno, lahko ima 15 % alkohola, lahko ima dodano sadje, začimbe, zelenjavo … Lahko pa se še tri leta stara v hrastovih sodih, kjer je prej ležal viski.

S tem ko si odpremo kakovostno pivo, si ga natočimo v kozarec in v njem uživamo, kreatorju in pijači pokažemo potrebno spoštovanje, hkrati pa največkrat tudi sebi močno polepšamo dan.

V začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja so se predvsem v ZDA začele pojavljati manjše pivovarne, ki so imele zelo drugačen poslovni model kot velike korporacije. Njihov glavni fokus so bile prav kakovostne sestavine, izvirni recepti in vrhunski končni izdelek.

Mercator craft pivo 1 720 500

Te mikro pivovarne so bile in so še danes nekakšni uporniki proti megalomanskim korporacijam, ki se imenujejo pivovarne. Kaj hitro pa se je ponovno izkazalo, da ljudje drzne upornike, ki se borijo za pravo stvar, obožujemo! Še toliko bolj, če se ti lahko pohvalijo tudi z odličnim pivom!

Obdobje craft piva je prineslo nov veter v pivovarstvo, nastalo je mnogo novih stilov, obujajo pa se tudi stari in pozabljeni. Najboljše pri vsem tem je spoštovanje piva in nova kultura pitja piva, ki se ob tem razvija.

Craft je beseda, ki jo angleško-slovenski slovar prevede kot »aktivnost, ki zahteva določene veščine in obsežno znanje«. Običajno se jo uporablja, ko govorimo o določenih obrteh, kjer je bolj kot kvantiteta pomembna kvaliteta.

Mercator craft pivo 2 720 500

Zagotovo ste v zadnjem času velikokrat slišali izraz »craft beer«. Če se potrudimo to prevesti v slovenščino, nam hitro na misel pride morda nekoliko neposrečen prevod »obrtno pivo« ali pa čedalje bolj razširjeni izraz »butično pivo«.

Obstaja več definicij, kaj butično pivo sploh je. Nekateri so zagovorniki ideje, da je pogoj za oznako butično pivo velikost pivovarne. Takoj ko ta z obsegom proizvodnje preseže določene okvirje, naj si ne bi več zaslužila tega naziva. To verjetno ni najbolj poštena definicija, kajti tudi izvrstne butične pivovarne zrastejo. Zakaj bi morale biti za to kaznovane?

Če se vrnemo k bistvu in spet razmišljamo, kaj je »craft« in kaj ni, je verjetno smiselno narediti korak nazaj in pogledati malce širšo sliko.

»Craft« ne sme biti povezan predvsem s količino produkta, ki ga kdo ustvarja. Naj bo to pivo ali pa volnene copate. »Craft« je mentaliteta. In mentaliteta, kjer glavno vlogo igra vrhunski izdelek, je izvrstna mentaliteta.

 

Avtor: Pivopis.si

Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje.

Nazaj na stran Malega šefa. 

Nazaj