»Checklista« za maraton – katero razdaljo ste dejansko pripravljeni preteči?

Zapis je del projekta: Tek nas druži.

Tek je zakon, stari. Najbolj naravna oblika gibanja za človeka in obenem čist 'pocen' – ene superge kupiš pa si ready. Vsak lahko laufa, samo stvar motivacije je. Stari, a si ziher? Jaz namreč nisem.

Mercator maraton 324 324

Ne mislim, da je s tekom karkoli narobe »per se«. Gre za obliko telesne aktivnosti, ki od udeleženca zahteva, da izpolni določene predpogoje, če želi ↑ rezultatov (kondicija) in ↓ poškod (bolečine).

Ko govorim o prehrani in dietah pogosto rečem, da ni ene izbire, ki bi bila »prav« kar vsakomur, ne glede na cilj, življenjske okoliščine ali zdravstveno stanje. Podobno velja za šport oz. izbrano obliko telesne aktivnosti – vsaka ima nek svoj set dominantnih gibalnih vzorcev, česar z vidika ohranjanja dolgoročnega zdravja ni smiselno zanemarjati.

Košarkarji na primer, s(m)o zaradi specifilčne drže in gibanja po igrišču izpostavljeni obrabam določenih sklepov ter nesorazmerju nekaterih mišic. Podobno velja za nogometaše, skakalce, golfiste, … v bistvu se lahko strinjamo, da ima vsak šport neke svoje »fore«.

Ne gre torej opredeliti posemezne aktivnosti kot same po sebi »zdrave« ali »nezdrave«, »koristne« ali »škodljive«, »nevarne« ali »varne«, ne da bi se pred tem vprašali:

A) Za koga?
B) V kolikšnem obsegu?

Odgovori na ti dve vprašanji bodo najbolj zgovorni o učinkih določene aktivnosti na zdravje ter počutje.

A) O kom torej govorimo?

Je tek najboljša izbira aktivnosti za petinpetdeset letnega Tomaža, ki ga je zdravnik na rutinskem pregledu prejšnji teden predramil in mu zabičal, da se dobesedno mora »zmigat'« - začeti gibati vsak dan po vsaj pol ur'ce ter po poti izgubiti desetaka, še bolje več – ali bo že v bližnji prihodnosti na škatlice pisal »za holesterol«, »za pritisk« in »za sladkorno«?

Če se komu zdi dobra ideja poslati predebelega fotra izven forme najprej laufat, naj to prosim zadrži zase. Tek »na suho« - brez predpriprave - bo v takšnem in podobnih primerih najverjetneje boleča in bežna romanca.

B) Dva do trikrat na teden ali vsak dan? Dobre pol urce jogginga zjutraj ali 20 kilometerska tura?

V angleškem jeziku obstaja rek: »To much of a good thing may do you harm«, ki v bistvu pomeni, da je možno preterati tudi z dobrimi stvarmi.

Količina obremenitve je v prvi vrsti odvisna od sposobnosti regeneracije (primerna prehrana, dovolj kvalitetnega spanca, masaža mehkih tkiv, …), potem pa še od telesnih značilnosti, zdravstvenega stanja, ciljev in drugih življenjskih prioritet.

Na podlagi napisanega do sedaj sestavljam checklisto, s katero si lahko pomagate oceniti trenutno pripravljenost na tek in izbrati najprimernejšo traso na letošnjem Ljubljanjskem maratonu.

Maraton

Izgledate in redno trenirate kot maratonec.

Mercator maraton prva 720 500

Superfit nivo: Polmaraton

Ste narezani kot britvica (nimate odvečne maščobe na telesu), redno vadite tako za moč kot vzdržljivost.

Mercator maraton polmaraton 720 500

Rekreacijski nivo: Desetka

Tečete sem ter tja, včasih greste še malo na fitnes in nimate izrazitih bolečin v sklepih.

Mercator maraton desetka 720 500

Začetni nivo: Lumpi tek

Tekli ste včasih in greste še vedno kdaj, a ne redno. Malo že čutite kolena, križ in gležnje. Tudi ramena, če predolgo sedite. In bodiva iskrena, lahko bi bilo kakšno pivo ali kos pite manj.

Mercator maraton lumpi tek 720 500

Tomaž nivo

Najprej ocena gibalnih sposobnosti pri trenerski ekipi dr. Feelgood.

Trebuh je prevelik, krvna slika ne štima in sklepi bolijo.

Mercator maraton tomaz nivo 720 500

Mario Sambolec
Trener in nutricionist, ustanovitelj Dr. Feelgood, predavatelj FZS, PN1, CSCS, ACA.
www.drfeelgood.si
#pozdravipameti

Nazaj na stran Malega šefa. 

Nazaj