Britansko pivo

Zapis je del projekta: Pivo.

Pivo v Britaniji se vari že več stoletij in zaradi geografskega položaja se je tam razvilo nekaj posebnosti. Dejstvo pa je, da Britanci veljajo za velike ljubitelje in pivce piva z močno razvito »pubovsko« kulturo.

02 Mercator Vivo 720x420

Oglejte si aktualni program zvestobe Vivo!

Več
Mercator britansko pivo 324 324

Prav zaradi tega razloga je zasluženi pint piva po koncu delavnika tam nekaj popolnoma normalnega. Seveda Britanci poznajo klasične lagerje, ampak raje kot po teh posegajo po »cask« oziroma »real ale« pivu.

To je pivo zgornje fermentacije, ki zorenje v sodčkih zaključi z dodanim hmeljem in je servirano skoraj brez mehurčkov in zelo sveže.

Servirajo ga ob pomoči ročnega mehanizma, ki deluje podobno kot zračna pumpa.

Čeprav se nam zadeva zdi sila nenavadna in praktično nepoznana, je potrebno dodati, da je tako pivo servirano toplejše, pri okrog 12 °C, in ima povprečno 4 % alkohola. Vse skupaj poskrbi za zelo osvežilno pivo.

Mercator britansko pivo720 500

Poleg tega so Britanci znani po nekaj stilih piva, ki jih preprosto moramo predstaviti.

Bitter je pivo z nižjo stopnjo alkohola, prijetno enostavno pitnostjo, malo okusa po biskvitu in svetli karameli ter s svojim značilnim pečatom, grenkim pookusom.

Mild je ravno tako pivo z nižjo stopnjo alkohola in prijetno ter enostavno pitnostjo, ima pa značilno temnejšo barvo ter rahel vonj in okus praženega ječmena.

Porter in stout sta tako rekoč nadgradnja milda, saj sta oba bolj močno pražena po okusu in vonju, razlike med njima pa praktično več ne obstajajo, saj so interpretacije od pivovarne do pivovarne izredno različne.

 

Avtor: Pivopis.si

Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje.

Nazaj na stran Malega šefa. 

Nazaj