Banane

Banane so tropsko sadje, brez katerega si danes težko predstavljamo vsakdan. Okusna in hranljiva malica je super v različnih oblikah. Imate raje zrele ali zelene?

Mercator banane 324 324

Banane so super prigrizek za aktivne – pred, med ali po vadbi. Pri Feelgood jih redno izbiramo kot del malice po treningu poleg porcije sirotkinih beljakovin v prahu.

Med in po aktivnosti – še posebej, če je naporna – telo potrebuje energijo v obliki ogljikovih hidratov. Banane vsebujejo ogljikove hidrate v obliki hitro prebavljivih sladkorjev, ki so telesu na voljo zelo kmalu po užitju.

Če izberemo banano pred treningom, bo dala energijo za trening, če jo pojemo po treningu, nam povrne porabljeno energijo.

Obstaja bistvena razlika med zelenimi in zrelimi bananami. Ene niso boljše od drugih, ampak imajo vsaka svoje koristi.

Zelene banane so vir vlaknin in odpornega škroba, ki lahko koristi prebavi. Šele med zorenjem odporni škrob razpade v sladkor, zato zelene banane vsebujejo manj sladkorja in so posledično manj sladke.

Zrele banane so vir hitro razpoložljive energije v obliki sladkorja. Bolj so zrele (pikčaste in črno-rumene), več odpornega škroba se je spremenilo v sladkor. Zrele banane so bistveno bolj sladke in boljši vir energije za naporno aktivnost.

Želite več vsebin? Prijavite se na naše e-novice.

Prijavite se