Avokado

Avokado je zelenjava s toliko možnostmi uporabe, kot je vaših idej. Obnese se v solatah, sladicah in sladoledih, smutijih … Ob tem pa poskrbi še za veliko prijaznega za vaše telo.

avokado324 324
Banner Vedno sveze Feelgood 550x720px
Dr. Feelgood pravi: Tudi če ga samo narežete in dodate na popečen kruhek, je avokado odličen.

Avokado je najprej rasel v Srednji in Južni Ameriki, v Evropi pa so ga začeli prodajati šele sredi prejšnjega stoletja. Zdaj ga gojijo predvsem v ZDA, karibskih državah, Mehiki, Braziliji, Izraelu in Avstraliji. Žal vremenske razmere ne dopuščajo, da bi vzgajali tudi v Sloveniji.

Kaloričen kot smetana, a veliko bolj hranljiv

Avokado se lahko uporabi v različnih receptih za dodatek kremaste strukture. Zanimivo, da je sicer podobno kaloričen kot smetana: obe živili sta sestavljeni večinoma iz maščob, vendar so pri avokadu to zelo zdrave nenasičene rastlinske maščobe, ki povrh vsebujejo še vitamin E.

Avokado vsebuje tudi več vlaknin in je tudi bolj hranljiv: vsebuje veliko koristnih mineralov, kot so železo, baker in kalij, vsebuje pa tudi folat (vitamin B9).

avokado720 500

Nasvet dr. Feelgooda

Tudi Marko Sambolec (dr. Feelgood) priporoča avokado: »Avokado lahko uporabite v slanih in sladkih jedeh – v posneti skuti namesto oreščkov, v solati namesto olja, ali v namazih tipa gvakamole. Če avokado s paličnim mešalnikom ali blenderjem pomešate s sirotko v prahu (in/ali grškim jogurtom) ter nekaj zamrznjenega jagodičja, boste dobili sladoledu podoben, gost smuti. Tudi če ga samo narežete in dodate na popečen kruhek, je avokado odličen.

Avokado vam dostavimo do vrat. 

V spletno trgovino

Brezglutenski zavitek z ajdo, avokadom in rdečim zeljem

Midva kuhava sta pripravila odličen zavitek, ki vam bo razveselil brbončice.

Oglej si recept
700 avokadov sladoled s pistacijo

Avokadov sladoled s pistacijami

Avokado je odličen sadež, ki ga lahko uporabimo tudi za sladoled. V kombinaciji s pistacijami se znajde odlično. 

Zanima me recept
avokadov mousse 700x400 2

Avokadov mousse

Odlično se prileže jajcem v vseh oblikah, je krasen dodatek kruhu, ali samostojno.

Oglej si recept

Nazaj na stran Malega šefa. 

Nazaj