Ali lahko ustvarimo izletniško doživetje za otroka tudi doma?

Aktivnosti za čas #ostanidoma in slabo vreme

 

Po več tednih preživljanja časa doma z enim ali dvema izhodoma dnevno pa še to ne ravno na turistične točke ali destinacije, ki si jih želimo raziskati, smo starši primorani uporabit več domišljije tako za otroke, kot za nas same.

Ker pri Kamzmulcem radi izletnikujemo, odkrivamo nove kotičke pa tudi načrtujemo, kam bi se odpravili, smo se tokrat odločili, da to poustvarimo kar doma. Ne le zaradi obdobja, v katerem smo omejeni v večih pogledih, ampak tudi za deževne popoldneve ali vikende.

Prepričani smo, da bodo otroci uživali in z veseljem sodelovali v namišljeni situaciji izleta, saj se pogosto, še posebej v zgodnjem otroštvu, igrajo z namišljenimi prijatelji in v izmišljenih zgodbah ali situacijah. Če ste prej veliko hodili na izlete, odkrivali nove kraje, preizkušali nova doživetja, tako organizirana kot spontana, se bodo otroci z veseljem prepustili novemu doživetju skupaj z vami, kjer bodo imeli še posebej pomembno vlogo – načrtovalca ali celo turističnega vodiča.

Fotka 29
Fotka 30

Obiščite “domačo” knjižnico otroških ali popotniških knjig. Črpajte ideje za izlet iz otroških knjig, npr. Mali plac, ki opisuje zgodbo prave Poti močvirskih škratov v Bevkah, turističnih letakov, ali vodičev. Lahko pobrskate po družinskem vodiču Kam z mulcem v Sloveniji, ki je bogat s fotografijami družin, kar otroke vedno pritegne k branju in ogledu.

Fotka 24

S prstki podrsajte po zemljevidu Slovenije npr. Medved Lovro raziskuje Slovenijo, kam se boste odpravili in se pogovorite o tem, kaj je značilno za to območje, znamenitost.

Spakirajte izletniško opremo v svoje mini ruzake, torbe ali košare.

Fotka 26

Otroci si naj pripravijo svoje mini sendvičke, narežejo svežo zelenjavo, pripravijo piškotke in vodo ali sok.

Naj otroci sami organizorajo piknik doma: raztegnejo naj si piknik dekico, nanjo položijo krožnike in posode ter porazdelijo malico, ki so si jo prej pripravili.

Na piknik naj vzemajo tudi družabne igre, ki se jih odigrajte kar na dekici.

Naj si naredijo ali jim naredite vi doma narejeni zemljevid in v stanovanju organizirajte igro iskanja zaklada.

 

Naslovna fotka2

V stanovanju ali na vrtu (če imate to možnost) si postavite šotor s spalkami. Otroci si lahko naredijo tudi “grad” z dek, blazin in svojih igrač. Tisti, ki imajo pograd si lahko naredijo hišico na drevesu 

Ko zaključimo z izletom / doživetjem skupaj z otroki pregledamo, kaj smo spoznali ali nabrali, pospravite opremo za piknik ali šotor, tako kot bi to potekalo na izletu in se “odpeljite” domov.

 Doma” se o izletu pogovorite, kaj jim je bilo všeč, kaj jim ni bilo. Če ste fotografirali si oglejte tudi novo nastale spomine. Povprašajte otroke kam bi si želeli odpotovati prihodnjič.

Si tudi vi želite več informacij? Prijavite se na naše e-novičke in bodite obveščeni.

Prijavite se