Družinam izletništvo ali pohodništvo pomeni način telesne in duševne sprostitve. Je tudi aktiven način, kako skupaj z družino aktivno preživeti prosti čas, ki tako otrokom kot staršem zelo koristi. Slovenci smo narod, ki v naravi preživimo veliko časa, verjetno tudi zaradi dejstva, da je Slovenija država z visoko ohranjeno naravo in veliki gozdnimi kompleksi. Tako imamo na voljo bogato zakladnico izletniških točk in doživetij praktično pred nosom.

Preživljanje časa v naravi, hribih, izletih pa je tudi priložnost za učenje varnega in do narave odgovornega odnosa. Skozi spodnjih 5 nasvetov vam bomo prikazale enostaven način, kako otroci pa mi, kot starši poskrbimo za lastno varnost v naravi in prijazen odnos do nje.

fotka 15
: Piknik v naravi je pogosto najlepši del izleta (poleg igral )
fotka 17
Prikupni in domiselni izdelki lokalnih ponudnikov
fotka 19
Z družino ostanite na poteh, tako zaradi varnosti, kot tudi zaradi varovanja narave
fotka 21
Pred izletom preverite vremenske razmere

1. Na izletu v naravi za sabo pospravimo odpadke

Najlepši spomine, vsaj za nas, pikniki ali malice v naravi. Zato si za na pot vzamemo ali na kupimo, kaj zdravega in kaj res okusnega in zdravega pripravimo za na pot. To najraje pojemo na dekici, ki je naša redna sopotnica in tako ustvarimo piknik pa čeprav le za čas obroka. Pri tem otroke že od majhnega navajamo, da za sabo pospravijo embalažo ali ostanke hrane. Odpadke odnesemo s seboj ali odložimo v za to namenjene smetnjake.

2. Na izlet vzemite svojo steklenico ali plastenko

V Sloveniji imamo naenkrat kvalitetno pitno vodo, za katero pravijo, da je večino časa boljša za zdravje, kot tista s plastenke, zato ne pozabite na izlet vzeti zadostne količine vode za vse družinske člane.

3. Obiskujte in uporabljajte lokalno

Na izletih obiskujte lokalna gostišča ali penzione, ki poleg domačnosti, prispevajo tudi k boljšem spoznavanju lokalih običajev, navad in namigov, ki jih dobiš le od ljudi, ki tam živijo. Hkrati pa je prav, da se sredstva pridobljena na račun lokalnega turizma vrnejo v nadaljni razvoj lokalne ponudbe ali okolja.

4. Varno in odgovorno v gore, v gozdove ali na morje

Slovenija prepredene s pešpotmi v obliki gozdnih ali gorskih poti označenimi z markacijami ali dobro zasnovanimi učnimi potmi, ki so za družine pravo doživetje. Ne zavijajte z označenih poti, še posebej v naravnih ali krajinskih parkih, saj imate tako manjši vpliv na naravo, hkrati pa prispevate tudi k varnosti otrok. Če najdemo brlog, gnezda, krmišča ali celo živali, v njih ne posegamo, jih z varne razdalje le opazujemo in se jim umaknemo.

5. Na zahtevnejši izlet z družino se dobro pripravimo

Preden se odpravimo na izlet se o razmerah tam pozanimamo. Preverimo vreme, opremo za pohod in se predvsem prilagodimo zmožnostim svojih otrok.  Preverimo tudi ustrezno obutev vseh družinskih članov in zadostno količino oblačil. Kam z mulcem družine preverimo ali je v okolici naše izletniške točke gostinski obrat, drugače vzamemo s sabo dovolj hrane in tekočine.

Nazaj na stran Malega šefa. 

Nazaj