Poravnava mesečnih obveznosti

Poravnava mesečnih obveznosti

Izdajatelj enkrat mesečno obvešča imetnike Pika kartice o nakupih z obvestilom o obveznostih, ki pomeni nalog za poravnavo.

Imetnik lahko izbere elektronsko dostavo obvestila ali dostavo preko pošte, za katero se zaračuna strošek tiskanega obvestila po veljavnem Stroškovniku Pika kartice. Imetnik na dan zapadlosti plačila, ki ga je določil v prošnji poravna svoje obveznosti oziroma zagotovi kritje na računu.

Poravnava mesečnih obveznosti je splošno urejena:

  • z UPN (univerzalni plačilni nalog), ki ga lahko uporabite za plačilo na bančnih in poštnih plačilnih mestih ali
  • preko spletnega bančništva ali
  • na Mercatorjevih prodajnih mestih (brez provizije) ali
  • preko SEPA direktne obremenitve – obremenitev na vašem osebnem bančnem računu.

Poravnava obveznosti z UPN

Plačilo na banki ali pošti

Obveznost lahko poravnate z UPN, ki ga prejmete skupaj z obvestilom o mesečnih obveznostih za Pika kartico. Pomembno je, da pri poravnavi obveznosti na banki ali pošti uporabite pravilno referenčno številko (sklic) in kodo namena (CDBL), saj boste tako omogočili pravilno in pravočasno knjiženje vaše poravnave. Referenčna številka je 13-mestna in se ne spreminja. Napisana je na vašem obvestilu o mesečnih obveznostih in na vaši Pika kartici (pod imenom).

Plačilo preko spletne banke

Obveznost poravnate z UPN. Uporabiti morate pravilno 13-mestno referenčno številko in kodo namena (CDBL). Napisana je na vašem obvestilu o mesečnih obveznostih in na vaši Pika kartici (pod imenom). V obeh primerih nakažete denar na TRR račun Mercator, d.d. odprt pri NLB, d.d., številka SI56029230260861755.

Poravnava obveznosti na Mercatorjevih prodajnih mestih

Da bi vam poslovanje s Pika kartico kar najbolj olajšali in poravnavo mesečnih obveznosti naredili popolnoma brezplačno, vam omogočamo poravnavo mesečnih obveznosti tudi na Mercatorjevih prodajnih mestih. Vse poslovalnice, ki to dejavnost opravljajo, so opremljene s posebno nalepko.

Postopek za poravnavo mesečnih obveznosti na Mercatorjevih prodajnih mestih je zelo preprost: blagajniku pokažete znesek na položnici ali poveste vsoto, ki jo želite poravnati, in izročite vašo plačilno-kreditno Pika kartico ter gotovino. Po prejemu gotovine blagajnik z vašo kartico izvede transakcijo poravnave obveznosti prek bančnega POS terminala in vam izroči dokazilo o poravnavi obveznosti. Za to vrsto plačila vam ne zaračunavamo provizije.

Poravnava obveznosti preko direktne obremenitve na osebnem bančnem računu

V kolikor želite, da poravnavo obveznosti za vas opravlja vaša banka, morate izpolniti obrazec Soglasje SDD.

Izpolnjen in podpisan obrazec Soglasje SDD posredujete na naslov Mercatorja, in sicer po pošti na naslov Mercator, d.d., Kontaktni center Mercator, Dunajska cesta 107, 1000 Ljubljana ali na e-naslov info@mercator.si.

Datum direktne obremenitve ali rok plačila obveznosti preko direktnih obremenitev se bo izvedel petnajsti dan po obračunu obveznosti. To pomeni, da bo datum plačila odvisen od vašega izbranega datuma za obračun, izključujoč sobote, nedelje in dela proste dneve.

Izdajatelj kartice Mercator, d.d., bo o odprtju SEPA direktne obremenitve (SDD) iz naslova Pika kartice vašo banko obvestil s prvim nalogom za plačilo obveznosti. Prav tako bo Mercator, d.d., za vas urejal spremembe v zvezi načinom plačila, zato obrazec izpolnite tudi v primeru, da spreminjate banko ali TRR in v primeru, da želite ukinitev SDD, izpolnite obrazec Soglasja SDD.

V kolikor imate direktno obremenitev že sklenjeno in sprejemate pravila SEPA, vam obrazca ni potrebno izpolnjevati.

V kolikor želite ukinitev direktne obremenitve, lahko preidete na plačevanje preko univerzalnih plačilnih nalogov (UPN). V tem primeru bo datum plačila ostal isti, vi pa boste z naslednjim obvestilom o obveznostih prejeli UPN obrazec.

Na morebitna dodatna vprašanja o SEPA direktnih obremenitvah vam bodo odgovorili na brezplačni telefonski številki 080 20 80.