Življenje brez glutena

Žita danes predstavljajo eno najpomembnejših živil v človeški prehrani. A ni bilo vselej tako. Naši davni predniki so se pred več milijoni let prehranjevali s sadjem, gomolji, oreščki in mesom živali, ki so jih ulovili. Mnogo let kasneje, po zadnji ledeni dobi, so ljudje lahko začeli hrano načrtno pridelovati, povečalo se je prebivalstvo, posledično so razvijali nove vrste žit z vse večjo vsebnostjo glutena. Žal pa določen odstotek ljudi nikoli ni razvil tolerance na to novo beljakovino.

Mercator brez glutena 324 324

Kaj je celiakija?

Celiakija je trajna preobčutljivost na lepljivo beljakovino gluten, ki jo najdemo v žitih kot so: pšenica, rž, ječmen, pira, kamut. Če bolniki s celiakijo zaužijejo gluten, pride do neustrezne imunske reakcije v črevesju, zaradi česar se poškoduje sluznica tankega črevesja, kar onemogoči ali celo prepreči absorpcijo hranilnih snovi kot so beljakovine, maščobe, ogljikovi hidrati, vitamini in minerali.

Celiakija ni povezana s starostjo, zboli lahko prav vsakdo. Za prvo diagnozo so dovolj že krvne preiskave.

Kako prepoznamo celiakijo?

Značilni simptomi so driska, izguba telesne teže, napet in boleč trebuh. Precej pogosto se pojavi tudi preobčutljivost na laktozo, slabokrvnost - pomanjkanje železa ali tudi drugih mineralov in vitaminov. Lahko se pojavita tudi osteoporoza ali amenoreja (izostanek menstruacije).

Celiakija ima lahko več obrazov, zato je ni vedno lahko prepoznati: netipično, za katero so značilni predvsem simptom i zunaj prebavil; tiho, ki se pojavi brez očitnih simptomov in največkrat diagnosticira naključno; latentno, pri kateri se v krvi ugotovi prisotnost ustreznih protiteles, sluznica črevesja pa je nepoškodovana. 

Kako zdravimo celiakijo?

Prehrana brez glutena trenutno predstavlja edino možnost zdravljenja celiakije. Bolniki s celiakijo morajo iz svoje prehrane izključiti vsa živila, proizvedena iz žit, ki vsebujejo gluten. Količina glutena ni pomembna, saj lahko škoduje že najmanjša količina.

Mercator brez glutena 720 500

Kaj sploh lahko jem?

Danes je med bogato izbiro najrazličnejših prehrambnih izdelkov pogosto težko odkriti, kateri med njimi vsebujejo gluten. Zato je nadvse pomembno, da ste pozorni na oznake BREZ GLUTENA oz. simbol prečrtanega žitnega klasa. Po zakonodaji EU je živilo BREZ GLUTENA tisto, ki vsebuje pod 20 delcev glutena na milijon delcev (2 mg/100 g).

Dovoljena živila: koruza, riž, ajda, proso, krompir, zelenjava, sadje, mleko, jajca, meso, ribe.
Prepovedana živila: prehranski izdelki iz pšenice, rži, ječmena, ovsa, ostala žita z glutenom.

5 zlatih pravil priprave brezglutenske hrane

Brez skrbi; vsak dan je na policah trgovin več izdelkov z oznako BREZ GLUTENA, ki jih lahko varno vključite v svojo prehrano. Slani in sladki prigrizki, kruh, testenine in celo sladoled! Za vse, ki radi eksperimentirate v kuhinji, pa sta na voljo tudi brezglutenska moka in že pripravljeno testo. Kljub temu velja upoštevati nekaj zlatih pravil priprave hrane:

  1. Brezglutenska živila shranjujemo ločeno od drugih živil, v zaprtih posodah.
  2. Za rezanje brezglutenskega kruha uporabljamo čist nož in desko, na kateri ne režemo navadnega kruha.
  3. Živila vedno cvremo v svežem olju, v katerem nismo predhodno cvrli živil, ki vsebujejo gluten (krušne drobtine).
  4. Za peko brezglutenskih živil in kruha uporabljamo poseben pekač, ki ga obložimo s peki papirjem, tega pa po uporabi zavržemo.
  5. Če je le mogoče, za pripravo brezglutenskih jedi uporabljamo ločene male kuhinjske aparate (mešalnike, sekljalnike, toasterje ...).Viri: Življenje s celiakijo je lahko enostavno, Dr. Schaer Professionals, 2014; Slovensko društvo za celiakijo.

Nazaj na stran Malega šefa. 

Nazaj