Tekovadba

Zdi se, da otroci, sploh najmlajši, raje tečejo kot hodijo. Že s prvimi koraki se jim mudi, mudi: do novih odkritij, zabavnih iger in novih prijateljev. Izkoristite to njihovo zagnanost že zgodaj – in jo posnemajte! Iz teka lahko nastane odlična zabava za vso družino. Za vse naše Lumpi tekače in njihove najbližje smo pripravili zabavno Tekovadbo.

mercator tekovadba324 324

Pred vami so kratke in enostavne vaje, ki pripomorejo h gibalnemu razvoju vašega otroka. Vaje smo izvedli v naravi. Če trenutno nimate možnosti, da bi jih izvedli na prostem, jih lahko z malce domišljije izvedete tudi doma.  S klikom na posamezno sličico si oglejte izvajanje posamezne vaje:

Tekovadba št. 1: pajek

Prva vaja se imenuje PAJEK in krepi roke ter ramenski obroč. Videti je prav zabavno! Če nimate svojega vrta, lahko to vajo z lahkoto opravite tudi doma. Oglejte si video.

Takole gre: predstavljaj si, da si pajek, in hodi po vseh štirih (10 do 30 m). Zaključi z vajo z valjanjem na travi (10 m).

Tekovadba št. 2: veverica

Se spomnite, kako ste kot otrok radi plezali po drevju? Športni pedagog Urban Praprotnik nam je razložil, zakaj plezanje otrokom tako zelo koristi. Če nimate svojega vrta, to vajo raje prihranite za kasnejši čas. Oglejte si video.

Takole gre: urno splezaj na drevo (primernost drevesa naj izberejo tvoji starši). Preizkusi se v visenju na veji. Skoči z veje na tla (s pomočjo staršev).

Tekovadba št. 3: žabica

Otrokom skakanje okoli luž zelo koristi. Z njimi naš podmladek trenira zalet, odriv in doskok, pravi Urban Praprotnik. Vajo lahko opravimo tudi doma, tako da si postavimo manjšo oviro, preko katere otrok lahko varno preskakuje. Oglejte si video.

Takole gre: teci v dežju in preskakuj luže. Privošči si brezskrben tek po lužah, bodi zadovoljna žabica.

Tekovadba št. 4: petelinček

Poskakovanje po eni nogi je otrokom zabavno, hkrati pa krepi njihove mišice in skrbi za stabilnost. To vaju lahko izvedete tudi doma. Nadvse koristna je. Oglejte si video.

Takole gre: izmenično skači po eni in drugi nogi (leva-leva, desna-desna, 3 x leva, 3 x desna). Trudi se iz tedna v teden povečevati število skokov po eni nogi (do npr. 10x leva in 10x desna).

Tekovadba št. 5: vidra

Z metanjem kamenčkov poskrbimo za usklajeno delovanje telesa. Vaja krepi tudi moč v rokah, svetuje Urban Praprotnik. To vajo lahko izvedete tudi ob bližnjem potoku, če se seveda tam ne zadržuje veliko drugih ljudi. Oglejte si video.

Takole gre: vadi metanje manjših kamenčkov v potok, jezero ali morje. Ciljaj na tarčo v vodi (npr. deblo, plavajoč list…).

Tekovadba št. 6: zajec

Otroci obožujejo zajčke! Oponašanje gibanja teh puhastih živali pa spodbuja elastičnost, pravi Urban Praprotnik. Vaja je ne samo koristna, ampak tudi zabavna. Vajo izvajamo na domačem vrtu ali v naravi, kjer ni drugih ljudi. Drugače pa se k njej vrnimo kdaj drugič. Oglejte si video.

Takole gre: tekaj po travniku, po ravnini, v klanec in navzdol. Tekaj tudi po klancu navzdol z vijuganjem in skakanjem v zrak, tako kot to počne zajec. Nato še nekaj časa hodi in tekaj vzvratno (tako uriš svoje spretnosti in se učiš padanja). Še bolje bo, če se sezuješ in tekaš bos! Ali pa poišči žog in tekaj z brcanjem žoge.

Tekovadba št. 7: srnica

Nič ni lepšega od brezskrbnega tekanja po gozdu, kot to počnejo srnice. Kako pravilno izvajati dinamično stabilnost vam v spodnjem videu razloži Urban Praprotnik. Na vajo vas bomo spomnili, ko bomo ponovno hodili v šolo ali vrtec, in bomo med vikendom iskali stranpoti.

Takole gre: pojdi v gozd in posnemaj gibanje srne. Najprej se mirno sprehajaj, nato aktivno preteci odsek gozdne poti. Tiho in urno kot srnica.

Oglejte si ostale vaje, ki nam bodo prišle prav, ko se bomo ponovno vrnili v vsakdanje tirnice in se nam ne bo več treba izogibati drugih ljudi. Tudi poletje bo kmalu tu in čas za prijetne izlete v hribe ali kopanje v morju.

Tekovadba št. 8: maček

Ste vedeli, da tudi z doskoki na tla vadimo usklajeno delovanje telesa? Vaš podmladek naj čisto prve skoke opravi z nižje višine, postopoma pa prehajajte na vedno višje, svetuje Urban Praprotnik. Več v videu!

Takole gre: natančno skoči z zidka in vadi kakovosten doskok. Spomni se na brezhibne skakalke mačke in jih posnemaj. Če te bo vmes zgrabilo mijavkanje, bo vaja še učinkovitejša.

Tekovadba št. 9: riba

Skupaj s podmladkom se pripravljamo na Lumpi tek! V spodnjem videu Urban Praprotnik osvešča o plavalni pismenosti. Oglejte si, kdaj nastopi idealen čas, ko lahko otroka začnemo spoznavati s plavanjem.

Takole gre: ribe se najbolje počutijo v vodi, zato si privošči sproščujoče plavanje v bazenu, reki, jezeru ali morju.

Tekovadba št. 10: medved

V spodnjem videu je nova ideja, kako se razgibati in družiti s svojim malčkom! Urban Praprotnik pravi, da hoja z razgledom daje svež pogled na stvari. Le še pripravimo zdravo malico in se že odpravimo na najbližji hrib.

Takole gre: s starši se pogumno odpravi na pohod na bližnji hrib, na vrhu pa si privoščite okusno malico.

Si tudi vi želite več informacij? Prijavite se na naše e-novičke in bodite obveščeni.

Prijavite se