Stročnice morate namakati!

Pri Mercatorju smo se odločili, da pri promociji kuhanja naredimo korak naprej. S pomočjo priznane kuharske mojstrice Mojce Trnovec, žirantke v oddaji Mali šef Slovenije, raziskujemo in preverjamo male skrivnosti velikih kuharjev.

mercator mojca324 325
Mojca Trnovec, kuharska mojstrica

Veste, kako pravilno uživati polnozrnata živila, stročnice, semena in oreščke?

Predvsem bodite pozorni na to, da jih pred uživanjem namakate. Živila morajo biti vedno pridelana, pripravljena in zaužita tako, da telesu zagotovijo največjo korist in ne naredijo nobene škode.

Negativne snovi, kot je denimo fitinska kislina, ki so v ovoju zrn, semen in stročnic, je mogoče zmanjšati ali odpraviti z namakanjem in fermentacijo. S tem ustvarimo proces, ki našemu telesu omogoča lažjo vsrkavanje hranilnih snovi. Poleg tega postopek spodbuja hitrejše kuhanje in izboljša prebavljivost živil. Priporočljivo je uporabiti tudi termično obdelano vodo stročnic.