Štefani pečenka s prilogo

Štefani pečenko s pire gomoljno zeleno ter hrenovo omako sta pripravili Izidor in Domen iz Osnovne šole Planina pri Sevnici.

Banner Mali sef 720x720px2
Izidor in Domen, OŠ Planina pri Sevnici

Sestavine:

Štefani pečenka s kuhanim pršutom:

  • mleto mešano meso 450 g,
  • kuhan pršut Kras 450 g,
  • 100 g drobtin ali starega kruha,
  • 1 jajce,
  • sol, poper, mleti česen,
  • timijan, drobnjak, peteršilj,
  • večja čebula,
  • 150 g stebelne blitve,
  • olivno olje,
  • 1 dl mleka,
  • 4 kuhana jajca.

Pire gomoljne zelene:

  • 300 g na kocke narezane olupljene gomoljne zelene,
  • žlička žafranike,
  • sol,
  • žlička masla,
  • 2 dl smetane.

Hrustljava blitva:

  • 150 g blitvinih listov
  • žlica olivnega olja,
  • žlica masla,
  • sol po okusu.

Hrenova omaka:

  • 2 dl smetane,
  • žlica kremnega hrena,
  • peteršilj, drobnjak,
  • sol, poper, mleti česen.
Banner Mali sef recepti 770x500px3

Priprava:

Štefani pečenka:

Jajca damo v mrzlo vodo, pustimo, da voda zavre in jih nato kuhamo še 2 minuti ter jih ohladimo in olupimo. Kuhan pršut zmeljemo v multipraktiku in jo skupaj z mletim mesom, surovim jajcem, začimbami in zelišči, popraženo čebulo ter z v mleku namočenimi drobtinami zmešamo v homogeno zmes Dodamo na drobno narezano blitvo, premešamo in enakomerno razporedimo na peki papir in po dolžini v vrsti tesno enega za drugim položimo kuhana jajca. Maso čvrsto zvijemo v rulado in pri tem skrbimo, da okrog kuhanih jajc ne nastanejo zračni žepki. Ovito v navlažen peki papir pečemo 25 – 30 minut na 180 stopinj celzija.

Pire iz gomoljne zelene:

Kocke zelene v osoljeni vodi kuhamo z žafraniko, ko zavre, prilijemo smetano. Kuhamo, da se pod vilico lepo zmečka. Kuhano zeleno odcedimo, dodamo maslo in s paličnim mešalnikom zmiksamo v pire in po potrebi pretlačimo skozi gosto sito.

Hrustljava blitva:

Na žlici olivnega olja in žlici masla popečemo liste blitve, odstavimo na papirnato brisačko in še vroče rahlo osolimo. 

Hrenova omaka:

Stopimo maslo, dodamo 2 žlici hrena, dodamo sladko smetano in začinimo s svežimi zelišči, soljo, poprom in mletim česnom. Na majhnem ognju pokuhljamo toliko, da se okusi med seboj povežejo.

Želite več vsebin? Prijavite se na naše e-novice.

Prijavite se