Otroške igre naše mladosti

Igre naše mladosti

… kjer otroci potrebujejo le kredo ali žogo

 

Otroci imajo danes na voljo nešteto različnih vrst igrač in drugih pripomočkov za igro. Kako pa je bilo pri nas, starših, ali še bolje, starih starših. Igrač je bilo malo, vsaj tistih, ki so bile narejene ciljno za igro. Je to pomenilo, da so se otroci včasih manj igrali ali imeli manj želje po igri? Prav zares ne, vsak otrok se želi igrati, to je del razvoja človeka, saj se skozi igro uči o okolju okoli sebe, o odnosih in zadovoljuje željo po raziskovanju, s katero se rodi prav vsak človek.

Tokrat smo se osredotočile na igre naše mladosti (marsikatera izhaja že iz mladosti naših staršev ali celo starih staršev), saj so še danes zelo zabavne. Potrebujemo le kredo in žogo. Ostale pripomočke bodo otroci našli v naravi, na igrišču ali pa jih sploh ne bodo potrebovali.

fotka 3
Se še spomnite skakanja po eni nogi?
fotka2
Krog je ponavadi risal tisti, ki je imel daljšo roko :)
fotka3
Če se ne ustaviš, moraš na start.
fotka 14
Se še spomnite vseh trikov z žogo, kolebnico in gumitvistom?

1. Ristanc

Na tla narišemo kvadrate v obliki letala (najprej dva enojna, en dvojni, en enojni, en dvojni in na vrhu še eno polje v obliki polkroga) in vanje napišemo številke od ena do osem. Poiščemo kamenček in ga mečemo po vrsti od 1 do 8. Lahko tekmujemo tudi s starši J

2. Zemljo krast

Na tla narišemo manjše sonce, okrog njega pa veliko Zemljo. Razdelimo jo na toliko držav, kolikor je igralcev. Eden od otrok ima palico – vrže jo v državo, ki jo je izbral za napad. Ostali stečejo stran takoj, ko palica pade na tla, lastnik napadene države pa stopi nanjo in zakliče: »Stoj!« Vsi igralci morajo obstati, on pa poskuša s palico zadeti katerega od soigralcev. Če je pri tem uspešen, ima dovoljenje, da si prilasti toliko nasprotnikove države, kolikor uspe, ne da bi prestopil meje svoje. Če pa ni zadel tistega, ki ga je s palico ciljal, lahko ta njemu vzame del ozemlja. Zmagovalec je tisti, ki ima največ ozemelj oz. zavzame celo Zemljo.

3. Ljubljana – Zagreb – Beograd (ali 1, 2, 3 zvezda)

Igra še iz časa bivše Jugoslavije J Eden od otrok miži in v različnih hitrostih izgovarja ‘Ljubljana – Zagreb – Beograd. Stop.’ Med tem se ostali previdno in čim hitreje premikajo proti njemu. Ko izreče besedo ‘stop’, se mižeči naenkrat obrne, in če vidi katerega od drugih igralcev v gibanju, ta izpade oz. mora na start. Če pa je kateri od drugih igralcev mižečega dosegel, zamenjata vlogi.

4. Kdo se boji črnega moža?!

Eden od otrok, črni mož, naj se postavi na eno stran prostora, ostali pa na drugo. Črni mož zakliče: »Ali se kdo boji črnega moža?« Otroci: »Neee!« »Kaj pa, če pride?« »Pa zbežimo!« in stečejo proti črnemu možu. Črni mož jih lovi, in kogar se dotakne, postane njegov pomočnik. Otroci lahko tečejo le naprej, ne nazaj. Otrok, ki je ujet zadnji, postane v naslednji igri črni mož.

Ostale igre naše mladosti:

-        Slepe miši

-        Ti loviš

-        Med dvema ognjema in muh’ce

-        Ravbarji in žendarji

-        Igra s kolebnico ali gumitvist

Namige smo izbrale, da obudimo spomine na naše in vaše otroštvo. Pričarajte del svoje mladosti tudi svojim otrokom. Prepričane smo, da vam bodo hvaležni.