Nasveti naših mesarjev

Naši mesarji ves čas dopolnjujejo svoje strokovno znanje. Nekateri od njih so tudi obiskali edino akademijo za mesarje na svetu The Danish Meat Trade College. Pridobljeno znanje so seveda podelili tudi s svojimi kolegi v Mercatorju. Nekaj koristnih nasvetov pa so pripravili tudi za vas.

Mercator nasveti stanko 324 325

Stanko Klemen, specialist za meso

»Sveže meso nima predpisanega roka uporabnosti oziroma trajnosti, pri kakovosti pa je najbolj pomembna prav svežina. Zato meso v naših mesnicah kupujte sproti in ga svežega čim prej porabite, najbolje v nekaj dneh.«

Najpomembnejše je, da je meso kakovostno in sveže. Skrb o tem je odveč, če kupite meso v naši mesnici. Po nakupu meso karseda hitro vzamemo iz vrečke in ga v pokriti posodi postavimo v hladilnik. Mesa ne spirajmo z vodo. Sveže meso skladiščimo vedno v najhladnejšem predelu hladilnika in najdlje 3 dni. Znano je, da je meso v kosu uporabno dlje časa kot narezano meso, zato pri predpakiranem mesu upoštevamo navedeni rok trajanja (na nalepki). Če meso pred hranjenjem rahlo namažemo z oljem ostane dlje časa sveže in se na površini ne izsuši. Pri zamrzovanju meso zelo hitro zamrznimo, vendar ga počasi odtajajmo. Zamrzujemo že porcionirano meso. Na embalažo napišimo datum zamrzovanja in naziv dela ali namen uporabe.

Sol odvzame mesu vodo, zato meso solimo tik pred pripravo ali med tem. Med pečenjem mesa ne prebadamo. Rajši vzemimo daljše kuhinjske vilice ali lopatko in meso obrnimo.

Z zorenjem postane meso mehkejše in bolj sočno. Zorimo ga počasi v hladilniku, tako da kose mesa potopimo v olje, ali z mariniranjem. Marinada je tekoča zmes vode, olja, začimb in dišavnic, ki ji dodamo limonin sok, vino ali kis. Z marinado prepojimo kose mesa in s tem oplemenitimo njegove senzorične lastnosti. Sestavo marinade prilagodimo vrsti mesa. Pred toplotno obdelavo mesa marinade ne odstranjujemo. Izberite že marinirano meso v naših mesnicah in prihranite čas.

Perutninsko meso hranimo v najbolj hladnem delu hladilnika, zavito ali v pokriti posodi. Vse, kar uporabljamo pri pripravi perutnine (kuhinjska delovna plošča, deska za rezanje, posoda, nož, vilice), takoj po uporabi temeljito operemo s čim bolj vročo vodo in sredstvom za pomivanje posode.

Mercator mesarji 720 500

Naše redne stranke so mnenja:

da Mercator mesnice odlikujejo kakovost, strokovnost, svetovanje in domača reja.

Za pripravo odlične goveje juhe lahko uporabimo mladi goveji križni del in kost, govejo golenico s kostjo, pusta rebra, goveji hrbet s kostjo, goveje pleče ali vrat s kostjo. Pri juhi pa niso potrebne samo odlične sestavine, ampak tudi počasno kuhanje. Juha naših babic je bila tako dobra tudi zato, ker se je počasi kuhala na klasičnem štedilniku na drva. Za juho vedno prelijemo meso in jušno zelenjavo z mrzlo vodo, dodamo sol in začimbe po želji ter počasi kuhamo do mehkega.

Najmanj maščob vsebujeta piščančje in puranje meso, med rdečim mesom pa telečje meso, svinjska ribica, goveji roastbeef, ledja in hrbet brez kosti, goveja pljučna pečenka.

Za daljše hranjenje svežega mesa so bolj primerni pakirano meso in izdelki v kontrolirani atmosferi. Sveže meso lahko globoko zamrznemo in hranimo v zamrzovalniku hladilnika ali hladilni skrinji, vendar je tudi tega priporočljivo porabiti v nekaj mesecih.

V naših mesnicah vam zrezke pravilno narežemo. Tudi doma meso vedno režemo pravokotno na vlakna, saj bo tako meso hitreje pečeno.

Da bodo zrezki mehki, jih le rahlo potolčemo. Tako meso ne izgubi preveč soka, zadržita pa se tudi okus in mehkoba. Popečemo na vročem olju ali primerni namenski posodi brez uporabe olja, obrnemo samo enkrat, pečeno posolimo in popramo.

Nazaj na stran Malega šefa. 

Nazaj