Miti in resnice: Fatburnerji

Fat burnerji, ali po naše topilci maščob, so široka skupina prehranskih dopolnil z različnimi izvlečki, ki obljubljajo:

 • Pospešeno kurjenje maščob in izgubo telesne teže.
 • Povečano porabo maščob (oksidacijo maščob) kot primarni vir energije, tudi med vadbo.
 • Zmanjšanje apetita (in posledično nižji vnos energije).

So učinkoviti? Kateri? V kakšnem kontekstu? Berite dalje …

Mercator clanek 720x400px 2020 08 Fatburnerji 4
Mercator clanek 720x400px 2020 08 Fatburnerji 2
Mercator clanek 720x400px 2020 08 Fatburnerji 7
Mercator clanek 720x400px 2020 08 Fatburnerji 8

Učinkovitost fat burnerjev

Raziskave na tem področju dosledno ugotavljajo, da lahko določene substance na kratek rok res povišajo nivo oksidacije (porabe oz. »kurjenja«) maščob. Ozkogledno in zgolj na osnovi teorije bi tako lahko rekli, da fat burnerji res obstajajo. Ampak, če njihove učinke prenesemo v realnost našega vsakdana (iz teorije v prakso) se izkaže učinek teh snovi povsem zanemarljiv. Naslednji točki pojasnjujeta zakaj.

1. Raziskave o fat burnerjih so pogosto napačno in zavajajoče interpretirane ter neprimerno posplošene.

Učinki na oksidacijo maščob so redko dokazani na ljudeh in večinoma na živalih (najpogosteje na podganah). Če je študija opravljena na podganah ali drugih organizmih (živalskih vrstah, ki so iz  praktičnih razlogov posebej priročne za preučevanje) lahko rezultate že v štartu zanemarimo ali jih vzamemo z res precej rezerve. Obstaja velika verjetnost, če ne celo gotovost, da ne boste deležni istih koristi. Podgane namreč niso mali ljudje. Kdo bi si mislil.

Kaj pa raziskave na ljudeh? Na žalost so tudi zaključki teh raziskav pogosto napačno interpretirani in zavajajoče predstavljeni – neredko celo namenoma zaradi pospeševanja prodaje prehranskih izdelkov in dopolnil.

Prodajalci, navdušenci in drugače zainteresirani za dobiček iz prodaje prehranskih dopolnil na podlagi dokazanih kratkoročnih učinkov nekaterih izvlečkov podajajo zavajajoče trditve ter obljubljajo direktne učinke na izgubo maščobnih zalog, za katere nimajo trdne ali sploh nobene strokovne podlage.

 

1.       2. Kratkoročno povišanje porabe maščob po zaužitju fat burnerjev je zanemarljivo in dolgoročno nima občutnih vplivov na telesno sestavo.

Učinek, ki ga v raziskavi sicer statistično gledano zaznamo je praktično gledano zanemarljiv in nima bistvenih učinkov. Rečemo lahko, da je naše telo učinkovit biološki stroj, ki potrato energije kompenzira in vzdržuje energijsko ravnovesje skozi daljše časovno obdobje – realne spremembe v telesni teži se pokažejo šele kot posledica povprečne porabe kalorij v daljšem časovnem obdobju.

Učinek fat burnerjev se na dolgi rok izgubi v širšem kontekstu razmerja med vnosom energije s prehrano in porabe s telesno aktivnostjo. Zato so v primeru energijsko neuravnotežene prehrane topilci mašlob povsem brez moči samostojno karkoli spremeniti.

Lestvica kalorij

 

Najprej je potrebno poskrbeti za ustrezno prilagojen (omejen) vnos energije (kalorij), ki predstavlja predpogoj za porabo maščob iz zalog. Seveda v kombinaciji z zadostnim vnos esencialnih hranil. Šele, ko je izpolnjena ta zahteva nam lahko določene snovi v manjši meri pomagajo izgubiti kak dodaten gram maščobe, čeravno pretresljivega učinka ne gre pričakovati.

Osnovnih prehranskih zakonov se ne da prelisičiti in iskanje bližnjic brez dobro postavljenih temeljev prehranjevanja predstavlja preverjen recept za neuspeh.

Obstajajo vsega 3 učinkovine, ki ob izpolnjenih predpogojih (kalorični deficit) potencialno lahko pomagajo pri hujšanju:

 • Kofein (iz kave, čajev, energijskih napitkov ali drugih virov) je izmed vseh snovi v kategoriji fat burnerjev daleč najbolje raziskan in najbolj znanstveno podprt kar se tiče pozitivnih vplivov na oksidacijo maščob. Vendar pozor: kavica ne bo dovolj. Za želen učinek bo potrebno pred telesno aktivnostjo užiti relativno visoko količino kofeina (3-6 mg na kilogram telesne teže), kar ni vedno najbolj ugodno in v določenih situacijah lahko nosi negativne posledice (npr. nespečnost, anksioznost, tresavica).
 • EGCG oz. izvčećki katehinov iz zelenega čaja. So varni in lahko pomagajo, čeprav na izgubo maščobe nimajo dosledne, niti trdne znanstvene podlage. Vsaj ne tako kot kofein.
 • Yohimbin (alkaloid, ki se pridobiva iz afriške rastline Pausinystalia yohimbe). Yohimbin je po vsej verjetnosti učinkovit, ampak relativno lahko tudi nezanemarljivo nevaren, saj je znan po tem, da lahko povzroča tesnobo, živčnost in motnje v srčnem ritmu.

S temi tremi smo bolj ali manj zaključili seznam potencialno učinkovitih fat burnerjev.V koš manj ali povsem neučinkovitih dodatkov lahko naposled vržemo vse, kar se reklamira z ali kot:

 • L-karnitinom vseh vrst in oblik,
 • CLA oz. konjugirano linolno kislino,
 • izvlečkom grenke pomaranče (sinferin),
 • izvlečkom lubja bele vrbe (salicin),
 • izvlečkom zelene kave (klorogenska kislina),
 • izvlečkom rastline Garcinia Cambogia (HCA),
 • izvlečkom pekoče paprike (kapsaicin),
 • malinovimi ketoni,
 • izvlečkom ginsenga (ginsenozidi in panaksozidi),
 • eksotičnimi zelišči (senna alexandrina, hoodia gordonii, coleus forskohlii, itd.),
 • čaj za hujšanje.

 

Matjaž Macuh in Mario Sambolec,
Feelgood – rešitve za zdravje in dobro počutje.
www.feel-good.si