Kako biti v službi in z otrokom v šoli – vse od doma

Znašli smo v posebnem času, ko nas večina staršev že drugič letos ostaja doma. In tako sočasno delamo za službo in za šolo. Situacije se od družine do družine razlikujejo, saj je vzdušje odvisno od delovnih nalog, ki jih opravljate od doma in od starosti otrok. In če nas je spomladanska situacija še presenetila, tokrat veliko bolj vemo kako vse skupaj poteka.

slika 2 1
slika3 1
slika4 1
slika6 2

Večini staršev nam je bilo že v prvem valu najtežje sprejeti dejstvo, da v času dela doma ne bomo mogli biti enako produktivni kot na delovnem mestu, zahteve delodajalcev pa se niso spremenile. Naš delavnik se zaradi dela doma razpotegne skozi cel dan, veliko nas dela tudi zvečer in težko je sprejeti dejstvo, da ne zmoremo narediti vedno vsega tako kot bi si želeli. Zato imejte v mislih, da v teh časih niste sami in se skušajte med seboj bodriti z ljudmi, ki so v podobni situaciji kot vi. Zato podajamo nekaj nasvetov iz prve roke, ki so nam pomagala »držati glavo nad vodo« že v prvem valu. Vse bo še dobro!

Kako lahko starši najbolje izkoristimo čas za delo od doma.

1. Organizirajte si prehrano in zalogo hrane za teden vnaprej.

Zalogo jedi si pripravite že čez vikend. Večdnevni jedilnik si pripravite pred odhodom v trgovino, da ne boste pozabili kakšno sestavino.

IMG 1982

2. Če oba starša delata od doma je včasih lažje, vedno pa tudi ne. V vsakem primeru pa pomaga, če se vsak večer naredi urnik za naslednji dan in prilagodi obveznosti cele družine. Ko eden od staršev kuha z otroci, ima lahko drugi sestanek. Ko ima kdo od staršev pomemben sestanek, naj drugi odpelje otroke na sprehod. Zjutraj se o urniku pogovorite z otroki.

3. Če ste doma sami z otroki video konference in pomembne sestanke prihranite za čas, ko šolarji rešujejo naloge, ki so jim kos (pri nas je to matematika, slovenščina vsekakor ni ), torej samostojno. Za predšolske poiščite čimveč aktivnosti, pri katerih ne potrebujejo soigralca (puzzle, kocke, risanje, plastelin ipd.). Naloge in ostale potrebščine pripravite že dan prej.

4. Za pomembnejše naloge, pri katerih veste, da boste rabili dalj časa, vas lahko rešijo risanke. Seveda čas na ekranih prilagodimo starosti otrok. Za osnovnošolce lahko pripravimo tudi ogled dokumentarca, povezanega s snovjo, ki jo obravnavajo ali pa ogled Infodroma.

5. Če boste kosilo pripravili vnaprej, lahko čas izkoristite za hiter dnevni sprehod ali obisk igrišča, ki bo zagotovo koristil vsem članom, da naberejo koncentracijo za »drugi del dneva«.

slika1 1

6. Povežite se z družinskimi člani in prijatelji ter organizirajte »druženje« preko telefona ali računalnika. Starejši bodo tako ali tako za to poskrbeli sami, mlajši pa bodo zagotovo veseli pogovora z babico in dedkom.

 

Si tudi vi želite več informacij? Prijavite se na naše e-novičke in bodite obveščeni.

Prijavite se