Jetrni paradižniki

Jetrne paradižnike sta pripravila Izidor in Domen iz Osnovne šole Planina pri Sevnici.

Mali sef 720x900px tekmovalci10
Izidor in Domen, OŠ Planina pri Sevnici

Sestavine in priprava

Jetrni paradižniki

-        4 večje čvrste paradižnike,

-        Telečja jetra

-        Čebula v enaki količini kot jeter,

-        Sveža zelišča

-        Drobtine po potrebi,

-        Kisla smetana,

-        Sol, poper, mleti česen.

Zdrob na slano

-        ­pšenični zdrob,

-        Sušeni paradižniki,

-        Zelišča,

-        Voda, v kateri smo pokuhali paradižnik,

-        Sol, poper, mleti česen.

Omaka iz dušenih bučk

-        Bučke,

-        Por,

-        Olje,

-        Nasekljana sveža zelišča,

-        Sol, poper, česen v prahu.

Steak jeter

-        2 cm debela rezina telečjih jeter,

-        Začimbe

-        maslo,

-        belo vino.

Čebulni obročki

-        Večja čebula,

-        Gladka moka,

-        Radenska,

-        Sol, poper,

-        Olje za cvrtje.

Popečen pršut

-        Rezine kuhanega pršuta.

Jetrni paradižniki

Čebulo prepražimo. Paradižnike očistimo, križno prerežemo in jih na kratko pokuhamo v vreli vodi. Na hitro jih ohladimo v mrzli vodi olupimo in izdolbemo. Tako očiščene osolimo. Za nadev drobno narežemo jetra, jih začinimo s soljo, poprom, zelišči in mletim česnom. Dodamo prepraženo čebulo. Po potrebi dodamo drobtine. Paradižnike nadevamo,  na vrh damo žlico kisle smetane, položimo v pekač, pokrijemo z alu folijo, zatesnimo in damo v ogreto pečico na 180 stopinj in pečemo 20 minut.

Zdrob na slano

V slanem paradižnikovem kropu pokuhamo pšenični zdrob z zelišči in začimbami in sušenimi paradižniki ter žlico olivnega olja. Prestavimo v pomaščen model in pustimo, da se ohladi. Ohlajeno narežemo na rezine in popečemo na olivnem olju ali maslu.

Omaka iz dušenih bučk

Na maščobi prepražimo narezan por, dodamo narezane bučke, sveža zelišča, solimo, popramo. Pražimo, da nam bučke spustijo tekočino. Pokrito dušimo nekaj minut. Obogatimo z nasekljanim svežim peteršiljem.

Steak jeter

Na maslu v vroči ponvi popečemo jetra. Ko so spečena, jih odstavimo in posolimo. Ponev deglaziramo z belim vinom, ko vino povre, s kuhanjem prenehamo in vmešamo košček hladnega masla, da dobimo gladko sijočo se omako.

Čebulni obročki

Iz radenske in moke pripravimo maso, malo gostejšo kot za palačinke. Začinimo. Segrejemo olje, med tem narežemo čebulo na kolobarje in jo ločimo, da dobimo obroče. Obroče posamično pomakamo v maso nato jih položimo v vroče olje. Po potrebi jih med cvrtjem obrnemo. Ocvrte odcedimo na papirnati brisački in po potrebi še vroče osolimo.

Popečen Pršut

Rezine kuhanega pršuta popečemo na vroči ponvi in jih na papirnati brisački osušimo odvečne maščobe.

Mali sef 720x540px 9 oddaja jedi6

Želite več vsebin? Prijavite se na naše e-novice.

Prijavite se