IZLET TEDNA: Martuljški slapovi

Razgiban, dobre tri ure trajajoč pohod do Martuljških slapov, ki ga lahko sklenete pri Brunarici pri Ingotu je poln lepih razgledov za mulce in starše. Delno krožna pot nas vodi skozi gozdno učno pot Rute, mimo prvega martuljškega slapu do Brunarice pri Ingotu na planšariji Jasenje, od katere se lahko sprehodite do kapelice Marije snežne in se do Gozda Martuljek vrnete po manj zahtevni gozdni poti.

IMG 3943
IMG 3967
IMG 4024
IMG 4060

Priporočen čas obiska: 3 – 4 ure

Zahtevnost: Pot ni prav strma, tudi predolga ni, vendar je na določenih mestih spolzka ali pa slabo zavarovana, zato pazite na mlajše mulce, še posebej, če boste šli mimo prvega slapu. Kljub temu, da pot ni dolga, boste z otroki do brunarice pri Ingotu zagotovo hodili vsaj 1 uro uri, zato jo priporočamo vsem samostojnim pohodnikom, ki prehodijo več kot uro samostojne hoje. Za vse ostale priporočamo nosilko. Pohodna obutev je obvezna.

Izhodišče: Avtocesto Ljubljana Jesenice zapustite na izvozu za Kranjsko goro in se peljete do Gozda Martuljek. Ko prečkate most čez Savo je naravnost pred vami parkirišče, ki je v sezoni plačljivo. Parkirišče je majhno in hitro zasedeno, zato lahko parkirate tudi na plačljivem parkirišču pri kampu v Gozdu Martuljek.

Pot mimo prvega martuljškega slapa do koče pri Igotu

Na parkirišču zavijemo proti kolesarski stezi, v smer Kranjske gore. Med vikendi je zelo prometna, zato pazimo na mulce in kolesarje. Že po nekaj 100 metrih pa zavijemo levo, na učno pot Rute.

Kmalu nas pot pripelje do Martuljščice in umetno narejenega slapu. Tam nas pot usmeri levo čez most, kjer se zares začne pot do Martuljških slapov.

Pot je na določenih mestih nezavarovana, kamnita in spolzka, zato pazite najmlajše mulce. Pot se mestoma strmo vzpenja in je lahko spolzka, zato res previdno!

Po kakšnih 20 minutah od vznožja pridemo do mostu, iz katerega je krasen razled na prvi Martuljški slap. Če se povzpnemo še malo višje, pridemo do druge razgledne točke na kateri je klopca, iz katere lahko uživamo v pogledu na slap.

Po dobrih 10ih minutah se pot priključi gozdni poti, ki nas krožno usmeri nazaj v dolino ali pa naprej, do drugega Martuljškega slapu. Pot je od tu naprej bolj ali manj položna, ob poti pa je tudi potoček s pitno vodo.

Po dobrih 15ih mnutah bomo prispeli do naslednjega velikega odcepa. Desno pot pelje do drugega Martuljškega slapu, ki je oddaljen dobrih 40 minut, levo pa nas tabla usmeri proti Planšariji v Jasenjah in Brunarici pri Ingotu, kjer kuhajo jedi zunaj v kotlu in so znani po odličnih enoločnicah in domačih zavitkih. Na planšariji v poletni sezoni pasejo krave, iz travnika pa je čudovit pogled na mogočni Špik.

Par 100 metrov naprej od koče se tik ob Martuljščici nahajata dva kulturna spomenika: kapela Marije Snežne in spomenik ponesrečenim planincem. Preden pridete do njiju pa ne spreglejte mogočne mame lipe s sedmimi hčerami.

 

Želite več vsebin? Prijavite se na naše e-novice.

Prijavite se