IZLET TEDNA: Družinski potep po Jezerskem

Jezersko velja za eno lepših dolin v Sloveniji. Zelena dolinica, polna pašnikov in idiličnih kmetij, leži tik ob meji z Avstrijo na vzhodu obdajajo Kamniško Savinjske Alpe, na jugu pa se pot spušča v najdaljšo slovensko vas – Kokro.

IMG 5875
IMG 5933
IMG 6843
IMG 6797

Priporočen čas obiska: vsaj 2 uri, še bolje pa cel dan.

Zahtevnost:  Lahke pohodne poti, ki se vsake toliko rahlo vzpenjajo. Primerno za mulce vseh starosti.

Izhodišče: Avtocesto zapustimo na izvozu za Kranj vzhod in se peljemo mimo Predvora do Jezerskega. Pri Gostilni ob Planšarskem jezeru boste našli ogromno brezplačno parkirišče.

5 idej za potep po Jezerskem z otroki

1. Postanek pri Planšarskem jezeru

Planšarsko jezero je eno izmed najbolj Instagramatičnih jezer pri nas. Idiličen pogled na odsev gora v jezeru, mogočne smreke, ki se dvigajo nad njim in sproščujoča atmosfera ob njem je že sam po sebi zadosten razlog, da se pripeljemo na Jezersko. Hkrati je odlično izhodišče za raziskovanje doline, saj je ob njem tudi ogromno parkirišče in gostišče.

2. Krožna pot po Zgornjem Jezerskem

Od gostišča se odpravimo  do cerkve sv. Andreja, mimo Šenkove domačije pa vse do Jenkove kasarne. V njej je urejen etnografski muzej z zbirko predmetov in opreme iz vsakdanjega življenja naših prednic in prednikov. Od tu naprej se odpravimo v smeri do izhodišča sprehajalne tematske poti Ravenske kočne. Lahko se odpravimo naprej po njej (glej točko 4), ali pa se vrnemo po asfaltirani cesti nazaj proti jezeru.

3. Obisk katere izmed idiličnih kmetij

Na Jezerskem je kar nekaj čudovitih turističnih kmetij. Ena izmed njih je Šenkova domačija, ki velja  za eno od kmetij, z najlepšimi razgledi pri nas.

IMG 5962

4. Sprehajalna tematska pot po dolini Ravenske Kočne

Malo naprej od Planšarskega jezera je izhodišče učne poti po ledeniški dolini Ravenske kočne. Pot se ves čas rahlo vzpenja in je makadamska. Več ali manj boste hodili ob potoku Jezernica, po senci, večkrat pa se vam po poti odpre čudovit razgled na Kamniško Savinjske Alpe. 

5. Jezersko je izhodišče za mnoge pohodne izlete

Jezersko ponuja izhodišče še za mnoge pohodne izlete. Popularna je pot do  Češke koče ali pa Kranjske koče. Oboje primerno za izkušenejše planince z mulci, saj del poti vodi po jeklenicah.