Celiakija

Z glutenom kot takšnim ni nič narobe. Celiakija pa je bolezen, ki jo je potrebno jemati resno. Poiskali smo odgovore, kako jo prepoznati, zakaj je nevarna za telo in na kaj morate paziti.

Mercator 324 324

Kaj je celiakija?

Celiakija je trajna preobčutljivost na lepljivo beljakovino gluten, ki jo najdemo v žitih kot so: pšenica, rž, ječmen, pira, kamut. Če bolniki s celiakijo zaužijejo gluten, pride do neustrezne imunske reakcije v črevesju, zaradi česar se poškoduje sluznica tankega črevesja, kar onemogoči ali celo prepreči absorpcijo hranilnih snovi, kot so beljakovine, maščobe, ogljikovi hidrati, vitamini in minerali.

Kateri simptomi se pojavljajo?

Značilni simptomi so driska, izguba telesne teže, napet in boleč trebuh. Precej pogosto se pojavi tudi preobčutljivost na laktozo, slabokrvnost - pomanjkanje železa ali tudi drugih mineralov in vitaminov. Lahko se pojavi tudi osteoporoza ali amenoreja (izostanek menstruacije).

Pri netipični celiakiji se pojavljajo predvsem simptomi zunaj prebavil: poškodbe zobne sklenine, motnje plodnosti, herpetiformni dermatitis. Tudi sladkorna bolezen tipa 1 ali bolezni ščitnice ter nevrološke bolezeni, npr. Epilepsija, ataksija in nevropatija, se lahko povezujejo s celiakijo.

Kaj je tiha in kaj latentna celiakija?

Tiha celiakija se pojavi brez očitnih simptomov in se največkrat diagnosticira naključno- ob pregledu krvi, ki vsebuje pozitivna protitelesa, hkrati pa se pokažejo tudi značilne spremembe sluznice tankega črevesa. Kljub temu, da pri tej obliki celiakije sprva ni opaznih težav, se dejansko izkaže, da se telesne in duševne sposobnosti bolnikov pogosto povečajo, ko začnejo s prehrano brez glutena.

Kot latentno celiakijo obravnavamo tiste primere, pri katerih se v krvni analizi ugotovi prisotnost ustreznih protiteles, sluznica črevesja pa je nepoškodovana. Pri ljudeh s to obliko celiakije se lahko v tankem črevesu sčasoma razvijejo opazne okvare. Pogosto se tudi pri ljudeh z avtoimunimi boleznimi, zlasti sladkorno boleznijo tipa 1 in boleznijo ščitnice, genetskimi sindromi, kot so Downov, Turnerjev in Williamsov sindrom, diagnosticira latentna celiakija.

Mercator celiakija 720 500

Kako pogosta je celiakija?

V zadnjih letih se je izkazalo, da je celiakija mnogo bolj pogosta, kot se je predvidevalo. Ocenjuje se, da ima celiakijo 1 % prebivalstva, vendar je največ primerov netipičnih, zato niso diagnosticirani.

Kako zdravimo celiakijo?

Prehrana brez glutena trenutno predstavlja edino možnost zdravljenja celiakije. Bolniki s celiakijo morajo iz svoje prehrane izključiti vsa živila, proizvedena iz žit, ki vsebujejo gluten. Količina glutena ni pomembna, saj lahko škoduje že najmanjša količina.

Katere druge bolezni lahko nastopijo kot posledica uživanja glutena?

Kot kažejo številne študije, se preobčutljivost na gluten / pšenico pojavlja skupaj z zelo močno občutljivostjo na gluten, toda brez diagnosticirane celiakije ali alergije na pšenico. Preobčutljivost na gluten / pšenico lahko sproži simptome, kot so glavobol, slabost, prebavne motnje, utrujenost, bolečine v mišicah in številne druge težave, ki izginejo, ko nekaj časa sledimo brezglutenski dieti. Preden lahko ugotovimo, ali gre za občutljivost na gluten / pšenico, moramo izključiti celiakijo in alergijo na pšenico. Diagnoza občutljivosti na gluten oziroma pšenico je potrjena, če se stanje izboljša ali simptomi izginejo, ko se držimo brezglutenske prehrane, oziroma če se stanje ob ponovnem uživanju glutena poslabša.

Kdaj lahko izdelek označimo kot izdelek brez glutena?

Po zakonodaji EU je živilo BREZ GLUTENA tisto, ki vsebuje pod 20 delcev glutena na milijon delcev (2 mg/100 g). Simbol ≫prečrtanega klasa≪predstavlja ≫odsotnost glutena≪ društva za celiakijo pa ga dodeljujejo tistim izdelkom, ki lahko za neoporečnost izdelkov jamčijo z analizami ter ustreznim sistemom za uravnavanje kakovosti.

 

Povzeto po: Življenje s celiakijo je lahko enostavno, Dr. Schaer Professionals, 2014.

Nazaj na stran Malega šefa. 

Nazaj