Bujta repa, štruklji, svinjska ribica v pršutu

Bujto repo, štruklje, svinjsko ribico in čokoladno kremo z mascarpone sirom in karameliziranimi orehi sta pripravili Lana in Neža iz Osnovne šole Montessori Maribor. 

 

Mali sef 720x900px tekmovalci3
Lana in Neža, OŠ Montessori Maribor

Sestavine in priprava:

Repa

-        Kisla repa,

-        Prekajena svinjska rebra,

-        Lovorov list,

-        Poper v zrnju,

-        Kumina v zrnju,

-        2 Stroka česna,

-        Podmet (moka, rdeča mleta paprika, olje, sol poper, mleti česen, malo vode).

 

 Svinjska ribica

-        Svinjska ribica,

-        Kuhan pršut,

-        Sol, poper, rdeča paprika.

Štruklji

Testo:

-        300 g moke,

-        1 jajce,

-        Radenska,

-        Zaseka,

-        sol.

Nadev:

-        Kisla smetana,

-        Popražena šalotka,

-        Zaseka,

-        Ocvirki,

-        Bučna semena,

-        Prosena kaša,

-        Bučno olje,

-        Sol, poper, mleti česen.

Dušena repa

Šalotko narežemo, jo prepražimo in vzamemo iz lonca. Zavremo vodo. Proseno kašo skuhamo, odcedimo. Kislo repo speremo, da jedi ne zakisa preveč, jo damo v lonec, zalijemo z vodo in skuhamo, dodamo prekajena svinjska rebra, lovorov list, par strokov česna, kumino in poper v zrnju ter pokrito kuhamo do mehkega. Ko pokuhamo svinjsko ribico in jo premažemo, damo ostanek podmeta kuhati k repi.

Štruklji s proseno kašo in ocvirki

Zgnetemo testo. In ga razvaljamo.

Za nadev pripravimo rumenjak, kuhano proseno kašo, kislo smetano, ocvirke, bučna semena, praženo šalotko, bučno olje, zaseko, začinimo z mletim česnom, soljo in poprom. Zvijemo štruklje in kuhamo cca 20 minut.

Svinjska ribica v pršutu

Svinjsko ribico obrežemo in očistimo mišičnih ovojev. Obrezke mesa lahko kuhamo z repo. V repi pokuhamo za pet minut. Vzamemo jo ven in pustimo, da se malo ohladi. Namažemo jo z mešanico moke, rdeče paprike, olja in soli. Zavijemo v kuhan pršut Kras in damo v pečico na 180 stopinj cca 5 minut, tako da je v sredini še zmeraj sočna in rožnata.

Čokoladna krema z mascarponem in karameliziranimi orehi

-        Čokolada,

-        Sladkor,

-        Orehi,

-        Maskarpone.

Sladkor stresemo na peki papir in ga v vroči pečici karameliziramo. Ko dobimo svetlo karamelo, dodamo orehe in popečemo dokler karamela ni zlatorjava. Vzamemo ven in ohladimo. Čokolado stopimo v posodi nad paro lonca, kjer kuhamo repo. Ko je stopljena, odstavimo, nekoliko ohladimo. V posodi premešamo maskarpone in počasi prilivamo stopljeno čokolado. Dodamo grobo namlete orehe s karamelo in premešamo. Lepši oreh si prihranimo za dekoracijo. Damo v slaščičarsko vrečko in nabrizgamo v kozarec.

Mali sef 720x540px 8 oddaja jedi5

Želite več vsebin? Prijavite se na naše e-novice.

Prijavite se