Blitvina juha s hrenom in ocvrto rukolo ter prilogo

Blitvino juho s hrenom in ocvrto rukolo, mini šunko v testu ter ribanim kuhanim jajcem sta pripravila Alen in Sebastjan iz Osnovne šole Preserje pri Radomljah

Banner Mali sef 720x720px
Alen in Sebastjan, OŠ Preserje pri Radomljah

Sestavine

Blitvina kremna juha

  • 200 g olupljenega krompirja,
  • 300 g blitve,
  • 1 l vode,
  • sol, poper, mleti česen,
  • čebula,
  • trdo kuhano jajce
  • olje za praženje,
  • sveža rukola in olje za cvrtje.

Hrenova pena

  • 2 žlici kremnega hrena,
  • 2 žlici sladke smetane,
  • 2 žlici maskarpona,
  • žlica limoninega soka,
  • sol, poper, mleti česen.

Mini šunka v testu

  • 20 g svežega kvasa,
  • 500g bele moke,
  • 3g sladkorja,
  • 3g soli,
  • 2 žlici olivnega olja,
  • cca 2 dl mlačne vode,
  • 300 g pečenega pršuta Kras v kosu,
  • sveža zelišča,
  • 2 žlici kremnega hrena,
  • mlet poper,
  • rumenjak.
Banner Mali sef recepti 720x540px

Priprava

Mini šunka v testu:

Iz nadrobljenega kvasa, ščepca sladkorja in mlačne vode pripravimo kvasni nastavek. V skledo presejemo belo moko, jo osolimo in napravimo vdolbinico. Ko se kvasovke v kvasnem nastavku namnožijo, kvasni nastavek zlijemo v jamico, pridamo dve žlici oljčnega olja in zamesimo testo.

Ko testo malo počiva, si pripravimo zeliščni hren. Nasekljamo timijan, peteršilj, rožmarin in baziliko. 3 žlice kremnega hrena, poper po okusu zmešamo z nasekljanimi zelišči in po želji dodamo še sveže naribani hren.
Pečen pršut narežemo na manjše kose in jih premažemo z zeliščnim hrenom. Tesno ovijemo v razvaljano testo, ki smo ga raztegnili približno na centimeter debelo, da dobimo majhne štručke. Položimo jih na pekač in premažemo z rumenjakom. Pečemo pri temperaturi 180 c 15-20 minut.

Blitvina juha:

Jajce trdo skuhamo. Krompir operemo in olupimo ter narežemo na majhne kocke. Drobno sesekljano čebulo prepražimo, ko dodamo krompir, na kratko prepražimo in zalijemo z vodo. V ponvi na žlici olja prepražimo na trakce narezano blitvo in jo pridamo juhi. Na zmernem ognju kuhljamo, da se vse sestavine skuhajo. Po okusu začinimo s soljo, poprom in mletim česnom in zmiksamo v kremno juho. Postrežemo z naribanim trdo kuhanim jajcem in okrasimo z ocvrto rukolo ter hrenovo peno.
*tip: namesto blitve lahko uporabimo mlad regrat.

Hrenova pena:

Iz 2 žlic sladke smetane, žlice limoninega soka, 2 žlic maskarpona in 2 žlic hrenovega namaza z metlico stepemo hrenovo peno začinimo po okusu.

Rukolin čips:

Rukolo operemo in na papirnati brisački dobro osušimo. V kozici segrejemo olje na 180-190 stopinj in na hitro ocvremo rukolo, da postekleni. Odcedimo na papirnati brisački in še vročo rahlo osolimo.


Želite več vsebin? Prijavite se na naše e-novice.

Prijavite se