Barviti jesenski izleti z jesenskim ustvarjanjem

Jesen je vsekakor najbolj barvit letni čas. Ponavadi dovolj topel za prosto otroško igro med spreminjajočimi se drevesi, ki se pripravljajo na zimski počitek. Barvito suho listje, kostanj s svojimi bodičastimi plaščki in mehak mah so več kot dovolj za ustvarjalne dneve doma. Za ta teden vam priporočamo 3 ideje za krajši potep po gozdu v Ljubljani in okolici, kjer si lahko naberete jesenskega materiala za ustvarjanje.

Ljubljanski grad
Ljubljanski grad
Tosko celo3
Toško čelo
Rasica2
Rašica

1. Ljubljanski grad

V osrčju Ljubljane je gozdnat hribček, na katerem stoji ljubljanski grad. Do grada lahko prideš iz večih smeri in na več načinov. Nanj se lahko odpravimo peš, z vzpenjačo, z vlakcem in od leta 2016 z novim električnim vlakcem. Okolica graščine je gozdnata in polna sprehajališč v senci, kjer si lahko v jesenskem času naberete materiala kot želite. Na Ljubljanskem gradu si lahko privoščite pijačo in sladoled, medtem ko se mulci podijo po prostorni grajski ploščadi.

2. Toško čelo

Toško Čelo je krajši vzpon po gozdu, prostranem travniku na vrh, ki nudi obilo možnosti za otroško igro, z okusno ponudbo jedi v koči.

  • Izhodiščna točka: Ljubljana – Podutik (daljša varianta- cca. 1 uro) ali parkirišče ob robu gozda, kmalu za odcepom za Toško Čelo na cesti Podutik- Dobrova (krajša varianta – cca. 30 min)
  • Končna točka: koča na Toškem Čelu
  • Razdalja: 30min – 1 ure (odvisno od izhodiščne točke)

Toško Čelo s svojo bližino predstavlja dobro alternativno “klasičnim” ljubljanskim potem, kot so Rožnik, Šmarna gora in Golovec, a je precej manj obljudeno. Kljub temu z zanimivo potjo, možnostjo za igro mulcev na vrhu in ponudbo na koči pričara lep izlet, ko se družina želi na hitro sprostiti in nadihati malo svežega zraka.

3. Rašica

Vrha Staneta Kosca na Rašici dosežete po gozdni poti le nekaj kilometrov oddaljeni iz centra Ljubljane. Nešteto poti po gozdnem pobočju, razgledni stolp in simpatičen Planinski dom, ki vas čaka na vrhu, bosta vas in vaše mulce zagotovo napolnila s pozitivno energijo.

  • Izhodiščna točka: Ljubljana – Parkirate na parkirišču, ki se nahaja na levi strani, takoj za tablo Rašica.
  • Končna točka: koča na Rašici
  • Razdalja: 1 – 1,5 ure (če boste ves čas hodili po gozdni cesti). Lahko pa si pot skrajšate tako, da po kakih 200 m za parkiriščem iz gozdne ceste zavijete desno na manjšo gozdno pot in tako prečkate gozd. Slednja por je strma, zato mogoče ni primerna za najmlajše.

Na Rašico se redno vračamo zaradi razglednega stolpa z razgledom na okoliške hribe, odlične hrane na žlico in doma pripravljenih dobrot, otroškega kotička v notranjem delu planinskega doma. Je pa Rašica tudi odlično izhodišče za raziskovanje rašiških gozdov.

Jesensko ustvarjanje

Izkoristite izlete v gozdu za nabiranje jesenskih plodov - kostanja in odpadlega listja. Mi smo že pričeli s preprostim ustvarjanjem, ki bo naše domove obarval pravljično jesenske. Z manjšimi in velikimi mulci smo naredili jesenskega ježka iz nabranega jesenskega listja in s pomočjo barvic.

Barvito in ustvarjalno jesen vam želimo!