Aktualno

  • Image

Za dobro hrano stojijo dobri ljudje

Na policah Mercatorja imamo v okviru projekta Radi imamo domače je na voljo 900 različnih vrst izdelkov domačih pridelovalcev in zadrug, med katerimi so tudi številne kulinarične posebnosti, ki vam jih še podrobneje predstavljamo.

Po Primorsko

Primorska je polna temperamenta. Mediteransko okolje, na prepihu različnih dežel, daje primorskim jedem in vinom poseben pečat. Tradicionalne recepte oživljajo in ohranjajo tudi primorska živilska podjetja in zadruge, ki so se združila pod skupnim imenom Po Primorsko.

Obiščite nas 15. 9. 2017 na Stritarjevi ulici v Ljubljani in se prepričajte o harmoniji združenih okusov primorske regije.

Po Primorsko

S sodelovanjem želijo prikazati pestrost in bogastvo dežele Primorske, ki se odraža tudi v lokalnih živilskih proizvodih. Iz mleka pridelanega v Posočju ustvarjajo odlične mlečne izdelke. Od tu in okoliških gozdov prihajajo tudi surovine za slastne suhe mesnine. Prav tako vrhunski mlečni in mesni izdelki prihajajo iz bližnje Idrije. Ko pomislimo na Kras, se nam skomina po pršutu in mortadeli, vendar tu in na Vipavskem vse do Pivke rastejo tudi piščanci, ki dajejo odlično perutninsko meso in mesne izdelke. Vinorodni okoliši na Primorskem nas oskrbujejo z vrhunskimi sonca polnimi vini. Ne smemo pozabiti na aromatične oljke in druge sadeže z obale ter odlične ribe in morske specialitete. Vse našteto pa se seveda odlično ujema s testeninami iz Vipavke doline. Piko na » i« pa dajeta sveža zelenjava in sadje, pridelano v istrski zemlji, ki je polnega okusa, ročno obrano, pridelano na okolju prijazen način.

Več o projektu lahko najdete tukaj.

Domačija Grčin z najvišjim priznanjem za sokove

Že za časa Avstro-Ogrskega cesarstva je bila Domačija Grčin poznana po predelavi sadja za tolkec, jabolčnega vina in jabolk za ozimnico.

Tolkec so pili v Savinjski dolini kot zelo osvežilno pijačo in dobro alternativo pivu. Njihova jabolka starih avtohtonih vrst kot so bobovec, carjevič, krivopecelj, ledrovke in kosmači pa so romala po vsem cesarstvu, od dunajskih dvorov do Pariza in vse do Egipta!

Edinstveni, izvirni in poživljajoči okusi

Sokovi Domačije Grčin so namreč visoko kakovostni in biološko polnovredni jabolčni sokovi, ki so dobitniki tako domačih nagrad AGRA, že tri leta zapored pa tudi svetovno najprestižnejše nagrade v svetu prehrane, Great taste awards. Zdaj je njihov bistri jabolčni sok očka prejel najvišjo oceno med sokovi, Domačija Grčin pa najprestižnejšo nagrado Great taste producer, ki potrjuje, da so med najboljšimi proizvajalci sokov na svetu!

V litrski steklenici soka je vse bogastvo približno 1,6 kg jabolk slovenske pridelave predvsem z okoliških kmetij iz Savinjske doline, in sveža, srednje velika korenina najkakovostnejšega brazilskega ingverja. In nič drugega.

Na zalogi v hipermarketih Mercator.

Kupite v Mercator spletni trgovini

Ne spreglejte pa tudi ostalih sokov domačije Grčin

1100x350 Sokovi Grca

Domači siri za žar

Pripravite si slasten poletni obrok iz domačih sirov za žar naših domačih pridelovalcev.

1100x350 Siri

Mehki ovčji sir za žar ekološke kmetije Konda

Na ekološki kmetiji Konda izdelujejo dobrote iz ovčjega mleka. Med njimi je tudi sir za žar. Odlika tega sira je izdelava na preprost tradicionalen belokranjski način kot so ga v dolini reke Kolpe izdelovali že stoletja. Narejen je iz svežega bio ovčjega mleka, ki ga segrejemo in mu nato dodamo le ekološki jabolčni kis in sol. Ker ovčje mleko vsebuje mnogo več albuminov kot ostale vrste mleka, dobimo izvrsten sir polnega, a hkrati nežnega okusa. Zlato rumen na žaru pečen sir zelo cenijo še tako zahtevni gurmani.

Kupite v Mercator spletni trgovini

Reberšakove dobrote iz senegea mleka

Glavna panoga na Kmetiji Reberšak je prireja senenega kravjega in kozjega mleka. Mleko predelujejo v sadne in navadne jogurte, skuto ter sir.

Jogurti Reberscak

Smo prva kmetija v Sloveniji, ki je prejela certifikat za svoje seneno mleko, ki nam ga je leta 2016 ga je izdal IKC Maribor. Trudimo se, da imamo živali vse poletje na paši. Pri krmljenju živali ne uporabljamo silaže, kar daje našim izdelkom še posebej nežen in harmoničen okus.

Seneno mleko je mleko živali, ko so krmljene brez silaže in krmil. Mleko je čudovitega okusa in arome in ima veliko sestavin s pozitivnim učinkom na organizem. Poleg ugodne maščobno-kislinske sestave vsebuje tudi druge za telo koristne snovi. Tako mleko vsebuje večji delež enkrat nenasičenih maščobnih kislin in večkrat nenasičenih maščobnih kislin, te pa štejemo med ugodne za delovanje našega telesa.