Vročinski izpuščaji pri otrocih

  • Image

Skoraj vsakdo se v vročih in še posebej soparnih dneh srečuje s problemom vnetja, izpuščajev na koži, sploh na nekaterih bolj vlažnih ali izpostavljenih delih kože.

Poseben problem pa je nežna, občutljiva koža otroka. Pojav drobnih rdečih izpuščajev na vratu, zgornjem delu prsnega koša je kar pogost pojav pri dojenčku, običajno izginejo po nekaj dneh, sploh če kožo primerno negujemo, sušimo, uporabimo blage protivnetne kreme, ali včasih celo otroški puder.

Seveda so predeli telesa, kjer se zgodijo vnetna kot posledica vročine, najpogosteje na predelu razkoraka, pod pazduhah, v kožnih gubah, na vratu. Seveda pa so lahko vnetja in reakcije bistveno hujše, v tem primeru je včasih potreben tudi obisk pri zdravniku. Kožni izpuščaji so lahko tudi posledica oziroma v povezavi z bakterijskim, glivičnim vnetjem, ki se razvije na vneti ali razdraženi koži, tudi manj odporna.

Tako opazujemo zelo pogosto pojav impetiga, kjer gre za bakterijsko vnetje kože, ki se širi zaradi nalezljivosti in srbenja. Hkrati pa tudi vse pogosteje glivične okužbe na stopalih, med prsti nog in rok.

Kaj pravzaprav storiti, da ne pride do vročinskih izpuščajev? Pomembna sta nega in higiena. Pogosto umivanje brez agresivnih sredstev, vzdrževanje suhe kože, primerna obutev in obleka iz naravnih materialov. Izpuščaji kot posledica prekomerne izpostavitve soncu, pa se pri otrocih sploh ne smejo zgoditi!