Vnetja srednjega ušesa pri otrocih

  • Image

Prehladna obolenja so najpogostejša okužba zgodnjega otroštva. Po podatkih iz literature malčki lahko prebolijo tudi 10 do 12 okužb zgornjih dihal v enem letu.

Tudi pri šolarjih ostaja število prehladnih obolenj veliko – do 6 letno. Navaden prehlad poteka s kihanjem in zamašenim noskom, izcedek je lahko serozen ali gnojen. Ob zamašenem nosku nastopi dodatna težava v slabem delovanju Eustahijeve cevi, ki skrbi za prezračevanje in izenačevanje pritiska v ušesu (notranjih strukturah). Posledica je lahko vnetje srednjega ušesa. Povzročajo ga različni mikroorganizmi, večinoma bakterije in virusi.

Kakšni so znaki vnetja srednjega ušesa? Otrok ima povišano telesno temperaturo, postane razdražljiv, nespeč, siten, jokav, odklanja hrano in tekočino, je nerazpoložen. Vleče in prijemlje se za bolno uho, ker ga boli. Otrok lahko slabše sliši. Pri gnojnem vnetju in predrtem bobniču lahko opazite v sluhovodu gnojni izcedek.

Eden najpomembnejših ukrepov za preprečevanje vnetja srednjega ušesa je skrb za nosek. Naučite otroka pravilnega usekovanja. Nos naj bo čim bolj prehoden. Če je otrok še premajhen, mu ob prehladu redno čistite nos. Sestra ali zdravnik vam bosta pokazala, kako se pravilno uporablja nosna pumpica. Največkrat, če ta ukrep pomaga pri zdravljenju vnetja, dodamo še kapljice, ki zmanjšujejo oteklino sluznice v nosu, in antibiotik morda sploh ni potreben. A vendar – bakterijsko vnetje srednjega ušesa zdravimo z ustreznim antibiotikom. Morda vam bo zdravnik za otroka poleg antibiotika predpisal tudi kapljice za nos ter zdravilo proti vročini in bolečinam.

Avtor: asist. dr. Nataša Bratina