Tudi otroci so lahko depresivni

  • Image

Otroštvo si navadno predstavljamo kot srečno in brezskrbno obdobje. Obdobje, ko smo brez bremen in odgovornosti odraslega sveta. Reakcija na to, ko starši povedo, da je njihov otrok depresiven, je pogosto »Kako je lahko depresiven pri teh letih!«.

Depresivnim otrokom manjka energije in veselja. So razdražljivi, slabe volje, sovražni in agresivni. Ne uživajo v dejavnostih, v katerih so prej uživali. Nekoliko starejši se lahko vidijo kot neumne, grde, brez prijateljev, neljubljene in čutijo obup.

Depresija pri otrocih se izraža različno v različni starosti.

Od rojstva do tretjega leta imajo depresivni otroci težave pri hranjenju, njihov razvoj je upočasnjen, imajo pogoste izbruhe jeze, se ne igrajo toliko kot drugi otroci, ne izražajo pozitivnih čustev.

Od tretjega do petega leta so depresivni otroci bolj dovzetni za poškodbe. Pogosto jih je zelo strah. Zelo pogosto se opravičujejo, tudi za manjše napake, na primer, ko pozabijo pospraviti igrače, ali ko po nesreči polijejo sok. So pasivni in neodzivni ter imajo upočasnjen govor.

Med šestim in osmim letom jih pogosto bolita trebuh in glava. Precej se oklepajo staršev in se izogibajo spoznavanju novih ljudi. Imajo zelo malo energije, pogosto so zaspani in utrujeni.

Med devetim in dvanajstim letom so depresivni otroci preobremenjeni s svojimi negativnimi mislimi. Zelo jih skrbi zaradi šole in čutijo krivdo, da so razočarali starše in učitelje. Krivijo se za neuspeh. Imajo težave s spanjem, koncentracijo in spominom. Prepirajo se z vrstniki in imajo malo prijateljev.

Otrok lahko kaže nekatere ali pa vse simptome, vendar to še ne pomeni, da je depresiven. Vsi lahko čutimo žalost kot normalno reakcijo na žalostne dogodke, včasih se lahko počutimo depresivno in sploh ne vemo zakaj. Ta čustvo hitro minejo, mi pa se vrnemo v normalne dejavnosti. Pri pravi depresiji pa ta občutja trajajo dlje časa. V tem primeru je dobro, da se starši posvetujejo z zdravnikom.

Viri:

  • Cash, R. E. (2004). Depression in young children: information for parents and educators. Nava Southeastern University
  • Mash, E. J. in Wolfe, D. A. (2002). Abnormal child psychology. Wadsworth Group