Temenca pri otroku

  • Image

Skoraj ni dojenčka, kjer ne bi bilo nekaj luščenja po lasišču.

Stopnje težav so lahko od komaj vidnih, zanemarljivih, do izredno hudih z močnim luščenjem, oblogami, lahko tudi krvavenjem, kar pa povzroča tudi draženje in nemirnost takega dojenčka.

Gre za temenco, pojav, ki ga štejemo kot nekaj normalnega v zgodnjih mesecih po rojstvu, ki ponavadi traja do prehoda v drugo polovico prvega leta starosti, nato pa običajno samo izgine. Vzroki so hormonalni, največkrat zaradi določenega vpliva materinih hormonov, ki prehajajo na plod, izražajo pa se na lasišču, najbolj na čelnem in temenskem delu kot luske, luščenje. Podobno kot pri odraslem prhljaj ali diseboreja, ki je močnejša oblika prhljaja, se pri otroku zaradi istih vzrokov pojavlja ta neprijetnost, ki pa je obvladljiva. Torej se ublaži luščenje in srbenje.

Kaj je potrebno storiti: najenostavneje je napraviti tako imenovane oljne obkladke, ko na prizadeta mesta nanesemo prečiščena olja, pa naj bodo to olivno, mandljevo ali drugo olje, ki se dobi v lekarni, torej je brez primesi in ne draži kože. Po nekaj minutah olje nežno odstranimo z vato, ob tem pa se stopijo tudi obloge in luske, ki se s tem nenasilno odstranjujejo.

Postopek več dni ponavljamo in s tem odstranimo obloge in luske. Le redko nam s tem ukrepi to ne uspe, takrat je potrebno obiskati pediatra, ki bo za kratek čas predpisal nekoliko močnejša sredstva ali protivnetna ali za topljenje oblog. Pomembno je, da ne odstranjujemo oblog grobo in na silo, ker s tem poškodujemo kožo lasišča, samo težavo pa ne odpravimo. Pojavljala se bo namreč toliko časa, dokler jo bo sprožala hormonska motnja. Na vsak način, pa se bo stanje umirilo brez posledic po nekaj mesecih ali včasih celo tednih.