Razvoj osrednjega živčnega sistema

  • Image

Dojenček se na okolje najprej odziva avtomatično z refleksi.

Dojenčki imajo kar 27 pomembnih refleksov, vendar večina zgodnjih refleksov izgine med šestim mesecem in prvim letom starosti. Po tej starosti ostanejo samo tisti refleksi, ki varujejo organizem pred neugodnimi dražljaji iz okolja, na primer mežikanje, zehanje, kašljanje, davljenje, kihanje, tresenje in zenični refleks. Pojavljanje in izginjanje refleksov ob pravem času je znak ustreznega razvoja osrednjega živčnega sistema oz. nevrološkega razvoja. Kateri pa so tisti najbolj zgodnji refleksi?

Iskalni refleks - Če se novorojenčka dotaknemo na eni ali drugi strani ust, bo otrok obrnil glavo v smeri dotika.

Sesalni refleks - Če novorojenčku ponudimo prst ali dojko k ustom, bo začel sesati.

Tonični vratni refleks - Izzovemo ga tako, da novorojenčkovo glavo obrnemo vstran. Novorojenček se bo zvil tako, da se roka na strani obraza iztegne, druga pa se skrči za glavico. Ta refleks je pomemben tudi med porodom, ko novorojenček obrne glavico zaradi krčev maternice in sproži zaporedje refleksov zvijanja, s čimer spodbuja materino maternico in pomaga pri porodu.

Hodilni refleks - Hodilni refleks izzovemo tako, da dojenčka držimo pokonci, njegovi nogi pa položimo na podlago. Dojenček se bo odzval tako, da bo najprej stopil korak naprej z eno nogo, nato pa še z drugo.

Prijemalni refleks - Če novorojenčku ponudimo prst, se ga bo oprijel z roko, tako močno, da ga bomo lahko počasi dvignili v sedeč položaj.

Refleks plazenja - Če dojenčka položimo na trebuh, bo skrčil spodje okončine pod seboj in se bo začel plaziti. Pri tem bo dvigoval glavico in jo obračal.

Plavalni refleks - Če dojenčka potopimo v vodo z obrazom navzdol, bo delal usklajene plavalne gibe in zadržal zrak.

Zaščitni refleksi - Če dojenčku pokrijemo nos s krpico in jo držimo s prsti na obeh straneh nosu, se bo začel močno gibalno odzivati. Čeprav mu ne maši dihal, bo zvil glavico nazaj in jo obračal v eno in drugo stran, da bi odstranil krpico.

Refleks Babinskega - Tako imenujemo refleks, ko dojenčku s prstom podrgnemo po zunanjem robu podplata, kot odgovor pa se razprejo nožni prstki.

Babkinov refleks - Če se dotaknemo novorojenčkovega lica in mu položimo prst v dlan, bo dvignil pest do ust in skušal poriniti prst v usta.

Morov refleks - Tako imenujemo otrokov odziv na močan dražljaj iz okolja (na primer glasen zvok), ko se zdrzne, iztegne spodnji in zgornji okončini ter prste in jih v loku zapre proti telesu, poleg tega pa tudi upogne hrbet in potegne glavo nazaj.

 

Viri:

  • Brazelton, T. B. (1999). Otrok: Čustveni in vedenjski razvoj vašega otroka. Ljubljana: Mladinska knjiga
  • Marjanovič Umek, L., Zupančič, M., Kavčič, T. in Urška F. (2006). Gibalni razvoj po rojstvu. V: L. Marjanovič Umek in M. Zupančič (ur.), Razvojna psihologija (str. 170-185). Ljubljana: Znanstveno raziskovalni inštitut filozofske fakultete