Prhljaj na otroškem lasišču

  • Image

Koža na lasišču je nekoliko drugačna od drugih površin, zato ima določene specifične lastnosti, ki se tudi razlikujejo pri otroku oziroma pri odraslem.

Otroška koža je podvržena obilo spremembam, predvsem hormonskim, rastnim, zato se tudi žleze lojnice, ki so na lasišču zelo na gosto posejane, odražajo na spremembe v rasti, v razvoju in v hormonskem stanju. Že pri dojenčku se lahko luščenje kaže kot izredno močne obloge, ki jih imenujemo "temence", predstavljajo pa izločke žlez lojnic, ki so lahko na debelo obložene na lasišču, odstopajo, se luščijo in so pogosto tudi vnete. Spremembe so neprijetne, niso nevarne, so moteče, seveda pa pri starših predstavljajo skrb in kup vprašanj kaj in kako naprej. O tej temi smo že pisali, zato jo ne bomo obširneje obravnavali.

Kasneje se skozi obdobje dojenčka, sploh pa kasneje, lahko na lasišču pojavlja droben prhljaj, torej belkaste luščeče obloge, ki večinoma ne motijo, razen estetsko, redko srbijo in še redkeje se vnamejo. Bolj se približuje obdobje hormonskih sprememb, torej puberteta, bolj se lahko izražajo motnje v izločanju lojnic, ki se odražajo v neprijetnem občutku na lasišču, srbenju, oblogah ali luščenju. Kdaj je potrebno poseči z zdravljenjem je odvisno od intenzivnosti sprememb, občutkov in srbenja. Seveda je pri izražanju simptomov pomembna tudi dedna obremenjenost, saj se v določenih družinah ta problem pojavlja pogosteje.

Pomembno je vedeti, da se izrazitost težav povečuje v določenih obdobjih, tudi v določenih letnih časih, da na to vplivajo čustva, stresi, obremenitve, najpomembneje pa je vedeti, da so te spremembe pri otroku lahko le prehodne, ter da je zdravljenje simptomatsko, torej vzroka v osnovi ne zmoremo pozdraviti, lahko pa olajšamo težave in izboljšamo znake kot so srbenje, luščenje, obloge.

Avtor: Prim. Boris Kralj, dr. med.