Poučevanje otrok o zaščiti pred škodljivimi vplivi sonca

  • Image

Kakor hitro se prikažejo prvi poletni sončni žarki, v vrtcu prosimo starše, naj za svoje malčke prinesejo pokrivala za glavo, sredstva za zaščito kože z visokim zaščitnim faktorjem, sončna očala in lahka oblačila iz naravnih materialov (npr. bombaž in lan).

Da so otroci bolj pripravljeni sodelovati pri uporabi zaščitnih sredstev, je pomembno tudi sodelovanje staršev. Zato skupaj z otrokom nakupujte vse naštete predmete, da jih bo otrok v vrtcu z veseljem uporabljal.

V vrtcu otroke pripravljamo na ustrezno zaščito pred škodljivim soncem skozi igro. Igrajo se v parih, kjer drug drugega mažejo s kremami. Zabavno jim je mazanje po uhljih, nosu in vekah drugih – tako si zelo dobro zapomnijo, da je potrebno namazati tudi te dele telesa, ki jih odrasli pri zaščiti pred soncem lahko hitro spregledajo. Izdelujemo senčnike z veliki krajci, ki pokrijejo ušesa in ramena. Otroci prinesejo v vrtec tudi kratke majice, ki jih porišejo po svojih idejah. Da je izdelovanje zaščitnih oblačil še pestrejše, pripravimo modno revijo, na kateri otroci s ponosom predstavijo svoje izdelke, ki jih bodo uporabljali čez poletje.

Priprava na poletno sonce ne zajema samo oblačil, temveč tudi navajanje otrok na pitje veliko tekočine, in sicer ne le vode. Da v vročini ne izgubimo vseh elektrolitov, pijemo naravne in nesladkane sokove ter čaje. Ker še otroci nimajo pravega občutka za čas in uro, jim ne moremo razložiti, da se med 10.00 in 16.00 ne smejo neposredno izpostavljati soncu. V tem primeru uporabljamo otrokom ustreznejše pravilo - sence. Poučujemo jih, če je senca krajša od telesne višine, ne smemo biti na soncu.

Podobno kot v vrtcu lahko otroke pripravljate tudi doma na zaščito pred škodljivimi vplivi sonca. Naj bo na čimbolj prijeten način, da se bodo otroci nasvetov držali.