Pomen živali pri otrokovem razvoju

  • Image

Morda se sliši čudno, vendar lahko tudi živali pripomorejo k otrokovemu razvoju na različnih področjih. Poglejmo kako.

Živali spremljajo človeka že od nekdaj. Najprej so človeku predstavljale vir preživetja. Živali so lovili, jih udomačevali in uporabljali pri delu. Dandanes pa živali vidimo tudi kot hišne ljubljenčke, prijatelje, zaupnike.

Živali imajo pomemben vpliv na počutje in zdravje ljudi. Živali se odzivajo na človekovo pozornost in govor na način, ki posameznika razveseljuje in mu polepša življenje. Dajejo nam občutek vrednosti in občutek, da nas nekdo potrebuje. Živali nas varujejo pred stresom. Kardiologi ugotavljajo, da božanje živali zmanjšuje krvni tlak in ugodno deluje na srčno-žilni sistem.

Otroci se radi družijo z živalmi, saj jim dajejo občutek varnosti, nežnosti in zaželenosti. Ob njih si krajšajo čas, kadar se počutijo osamljene, lahko jim potožijo, saj vedo, da jim žival ne bo nikoli oporekala ali jih kregala. Otroci tako na glas spregovorijo o svojih čustvih, kar ugodno vpliva na njihov čustveni razvoj.

Raziskovalci so ugotovili, da imajo otroci, ki imajo doma živali, večjo sposobnost vživljanja v čustva drugih. Ko odrastejo, bolje razumejo ljudi, njihova občutja in reakcije ter se nanje ustrezneje odzivajo. Zanimivo je tudi, da kljub temu, da živali ne govorijo, v stavkih prej spregovorijo otroci, ki imajo doma živali, kot pa otroci, ki so malo v stiku z živalmi. Poleg tega imajo bolj obširen besednjak.

Odnos otroka do živali je pomemben tudi zaradi drugih razlogov. Otroka lahko naučimo skrbeti za nekoga, ga hraniti, čistiti za njim, si vzeti čas ne le takrat, ko si to želi sam.

Viri:

Marinšek, M. in Tušak, M. (2007). Človek – žival. Zdrava naveza. Maribor: Založba Pivec