Po počitnicah je potrebno kožo pravilno nahraniti

  • Image

Sonce,veter, voda, znojenje....vplivajo na to, da se je koža spremenila v tem poletnem času. S tem je postala suha, debelejša, temnejša, morda se lušči, srbi?

O soncu kot škodljivem dejavniku smo dosti govorili, povzroča od opeklin, pa do trajnih počasi nastajajočih poškodb, ki se z leti pokažejo kot starikava, zgubana koža. Sonca smo se izogibali, ščitili smo se pred njim, seveda pa je v poletnih mesecih potrebno intenzivno negovati kožo s kozmetičnimi pripravki.

Kaj izbrati? Vsekakor je ponudba izjemno velika, odločitev o izbiri negovalnega sredstva pa naj bo v prvi vrsti glede na tip kože. Največkrat je problem suha koža, torej je potrebno izbirati med sredstvi ki imajo vlažilni učinek, najpogosteje pa mastnimi kremami, ki zagotavljajo vzpostavitev maščobnega zaščitnega sloja na koži, ki smo si ga verjetno uničili s prekomernim sončenjem, največkrat pa z uporabo preagresivnih mil in detergentov.

Odločitev za kremo, olje, kopel, mleko naj bo na osnovi testerjev, na osnovi izkušenj do takrat, izbira proizvajalca pa je po mojem mnenju na podlagi podatka, da gre za firmo, ki je velika, ki ima podatke o laboratorijskih, alergoloških in dermatoloških testiranjih, torej ji lahko zaupamo. Ker pa vemo, da vsako sredstvo ne reagira na vsako kožo enako, poleg tega lahko povzroči nezaželene reakcije, pa je možnost neprenašanja ali pa celo vnetnih reakcij, možna pri vsakem kozmetičnem pripravki, čeprav je zelo redka.

Od dodatkov, ki so priporočljivi v takih preparatih bi omenil morda B vitamine, ki ugodno vplivajo na obnovo kože. Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na prehrano, ki je sestavni del zdrave in odporne kože, torej prehrana naj bo raznovrstna s poudarkom na zelenjavi in sadju, predvsem pa na uživanju dovolj tekočine.