pH otroške kože v poletnih dneh

  • Image

Pri otroku še ni izoblikovan v celoti kisli plašč, ki ščiti kožo, ker žleze lojnice ne delujejo še popolnoma.

Znano je, da je otroška koža bolj v nevtralnem območju kar se tiče pH kot odrasla, ki je bolj kisla, običajno okrog pH 4-5, odvisno od mesta, odvisno od žlez in seveda odvisno od načina življenja ter nege kože.

Pri otroku še ni izoblikovan v celoti kisli plašč, ki ščiti kožo, ker žleze lojnice ne delujejo še popolnoma. Zaradi tega so tudi pogosti problemi s suho kožo pri otroku. Dodajanje zelo alkalnih sredstev kot so mila, detergenti, šamponi, še poslabšajo stanje na otroški koži, zato je pomembno, da izberemo mila, ki so bolj nevtralna kot pa alkalna.

Pri otroku je odpornost proti bakterijskim in glivičnim okužbam manjša kot pri odraslem, deloma tudi na račun različne strukture in pH kože. Zato so pogoste okužbe, sploh pa v letnem času, ko opažamo bakterijske okužbe, ki se največkrat kažejo kot imepti kot impetigo (to je povrhnja infekcija kože, ki se kaže z vnetnimi, rumenkastimi žarišči, ki se hitro širijo in se raznašajo, poleg tega pa so nalezljiva).

Seveda je osnovno neodporna koža in prisotnost bakterij, ki se nahajajo npr. v umazani vodi - pa naj bo to morje, bazen, lahko pa se prenesejo te bakterije tudi iz nosa, grla...

Kaj pa se dogaja poleti? Vlaga še dodatno spremeni kožo, postana bolj neodporna, bolj propustna za povzročitelje, dodatno pripomore še višja temperatura. Barierna funkcija kože se okvari, posledice pa so luščenje, vnetje kože in nagnjenost k infekcijam.

V takem obdobju se uporabljajo nevtralna mila in pripomočki, v redkih primerih še celo komaj kisli, da se vzpostavi zaščita kože. Ker je koža že sama bolj suha, se dodajajo olja ali mastne kreme. Vsa sredstva, ki jih priporočamo za nego otroške kože, pa so prilagojena specifičnosti otroške kože, torej relativno visokem pH, suhi koži, predvsem pa občutljivi koži. Seveda pa ne smemo pozabiti na zaščito proti soncu, tudi v teh preparatih je sestava nekoliko drugačna, prilagojena otroški koži.