Otrokova vprašanja, ki vas spravijo v zadrego

  • Image

Zagotovo ste se kot starši že večkrat znašli v situaciji, ko vam je otrok zastavil vprašanje, ki vas je v trenutku spravilo v zadrego ter vam pognalo kri v lica. Vprašanja, kot so: "Kako nastanejo otroci? Kaj so prsni vsadki? Kaj se dela v striptiz klubu?«, so v obdobju odraščanja zelo pogosta, odgovorom nanje pa bi se starši najraje izognili. Ker pa je otrokova radovednost in želja po pridobivanju novih informacij normalen del otrokovega kognitivnega razvoja, mu morajo starši tudi pri tem priskočiti na pomoč. Tukaj je nekaj nasvetov, kako.

Vaši odgovori naj bodo kratki, jedrnati in otrokovi starosti primerni.
Če otrok v vprašanju uporablja določene besede (npr. seks), še ne pomeni, da te besede tudi razume. Najverjetneje jih je slišal na televiziji, v vrtcu, šoli ali pa od vas. Zato v odgovoru na vprašanje uporabljajte tiste besede, ki so otroku razumljive, ter se hkrati pripravite na dodatna vprašanja. Odgovorom na neprijetna vprašanja se ni dobro izogibati, saj bo v nasprotnem primeru otrok odgovore nanje poiskal na internetu ali med vrstniki ter z veliko verjetnostjo na ta način dobil napačne ali izkrivljene informacije.

Če je potrebno, odgovor na vprašanje preložite, vendar ne za vedno.
Če vam je otrok vprašanje postavil v trgovini, v zdravnikovi čakalnici ali po telefonu med pomembnim službenim sestankom, ga lahko brez slabe vesti zavrnete, ter se o tem pogovorite kasneje doma. Ne skrbite, otrok na vprašanje zagotovo ne bo pozabil.

Upoštevajte stopnjo otrokove zrelosti.
Včasih otrokove izbire besed starše zavedejo, misleč, da lahko z otrokom govorijo o vseh temah. Zavedati se je potrebno, da nekaterih tem otrok še ne more razumeti, zato mu je dobro to njegovi starosti primerno tudi razložiti.

Viri: