Otrok si želi hišnega ljubljenčka

  • Image

Veliko otrok si vsaj enkrat v otroštvu zaželi psa, mačko, hrčka ali papigo.

Starši so tako postavljeni pred veliko dilemo: ali otroku ustreči ali ne. Zavedati se morate, da boste večji del bremena nosili prav vi. Začetno navdušenje otroka ali mladostnika hitro mine, odgovornost za hišnega ljubljenčka pa morate nato prevzeti vi.

Hišni ljubljenček vsekakor ni muha enodnevnica, ampak živo bitje, ki vstopa v življenje družine in ga tudi spreminja. Ko se odločate za nakup hišnega ljubljenčka, je pomembno, da ne gre le za otrokovo željo, ampak tudi za vaš pozitiven odnos do živali. Odločitev za nakup živali lahko med drugim pomeni tudi pozitiven vpliv na vzgojo vašega otroka. Ob skrbi za hišnega ljubljenčka ga lahko učite odgovornosti, natančnosti, doslednosti in izpolnjevanja obveznosti.

Pri odločanju pa je seveda potrebno razmišljati tudi o ustreznem prostoru za hišnega ljubljenčka. Če mu tega ne moremo omogočiti, potem je nakup nesmiseln. Zelo koristen je tudi obisk pri sorodnikih ali prijateljih, ki že imajo take hišnega ljubljenčka. Na ta način bodo otroci lahko bolje spoznali žival, njeno obnašanje, potrebe ter skupaj s starši dobili realno predstavo in vse potrebne informacije. Seveda pa je pred nakupom potreben temeljit premislek, tako staršev kot otroka.

Viri:

  • Pets And Children. (2008). American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, 25.