Otroci in vožnja s kolesom

  • Image

Kolesarjenje je šport, ki je primeren za vse starosti.

Ne zahteva veliko znanja, poleg tega pa pomaga pri ohranjanju vzdržljivosti in zdravja. Izlet s kolesom je lahko tudi odlična družinska zabava.

Danes se otroci začnejo voziti s kolesom že zelo zgodaj. Preden pa sedejo na svoje kolo se s kolesom po navadi seznanijo že takrat, ko jih starši vzamejo na vožnje s kolesom v otroških sedežih. Prvo kolo za vašega malčka bi moralo biti brez pedal, kar pomeni, da se otrok poganja z nogami. Strokovnjaki odsvetujejo nakup tricikla, saj daje občutek lažne varnosti. Za otroka je najtežji korak vzdrževanje ravnotežja, učenje le-tega pa tricikel ne omogoča. S kolesom brez pedal je drugače – otrok se uči loviti ravnotežje, je v gibanju in krepi mišice. Ko kupujete takšno kolo, pazite, da je dovolj nizko in da so zračnice polne, saj otrokova hrbtenica tako ne bo obremenjena. Tudi pri nadaljnjem nakupu kolesa morate upoštevati nekatera navodila:

  • kolo prave višine mora imeti približno tri centimetre razmika med prečko in otrokom, ko z obema nogama stoji na tleh;
  • če kolo nima prečke, si jo predstavljajte – njen položaj je izpod sedeža proti krmilu;
  • krmilo ne sme viseti, ročaji pa morajo biti dobro zaščiteni;
  • sedež mora biti raven in se ne sme premikati, kolo pa ne sme biti opremljeno z ostrimi predmeti;
  • vsako kolo mora imeti zvonec ali hupo;
  • otrok naj obvezno nosi čelado.

Če so otroci tudi drugače fizično aktivni jih lahko na nekoliko daljši izlet s kolesom (od 20 do 30 km) vzamemo že pri šestih letih. Pomembno je, da naredimo vmes več manjših postankov in enega daljšega za okrepčilo nekje na sredini. S sabo moramo imeti hrano in pijačo, saj otroci hitro začutijo žejo, poleg tega pa postanejo tudi hitreje lačni. Izberemo bolj ravninsko progo, saj otroci navadno nimajo dovolj vzdržljivosti, da bi lahko premagali daljše vzpone. Atraktivna proga z zanimivimi postanki bo v otrocih hitro vzbudila veselje do kolesarjenja.