Kolebnica - zabaven in učinkovit športni pripomoček

  • Image

Kolebnica je zelo vsestranski športni pripomoček, poleg tega pa je tudi poceni.

Uporabljamo jo lahko za različne oblike gibanj: preskakovanje, lovljenje in druge igre. Kolebnica je torej pripomoček za raznovrstno gibanje in igre, uporabljamo pa jo lahko sami ali v skupini. Skačemo lahko zunaj ali v notranjem prostoru, na primer v večji sobi ali na hodniku. Kolebnico lahko odnesemo s sabo na sprehod ali na izlet. Najbolje je, da imamo kakšno kolebnico kar v avtu ali v nahrbtniku. Uporabimo svojo domišljijo in polepšajmo športne dejavnosti naših otrok tako, da se igramo z njimi. Odrasli lahko večino nalog delamo skupaj z otroci, potrebujemo le primerno daljšo kolebnico.

Ko kupujemo kolebnico za otroke je najbolje, da se odločimo za približno centimeter debelo vrv brez ročajev, saj se lahko pri nekaterih igrah otrok z ročaji kolebnice poškoduje. Pomembno je, da dolžino kolebnice prilagodimo velikosti otroka. Kako ugotovimo najprimernejšo dolžino za preskakovanje? Če stopimo z obema nogama na sredino kolebnice, konca pa potegnemo ob telesu navzgor, morata segati do podpazduhe.

V skupinah otrok lahko za igro uporabljamo tudi dolgo kolebnico. Ta je precej debelejša in daljša, vrtita jo dva posameznika, otroci pa jo preskakujejo, tečejo pod njo, lahko pa jo uporabimo kot mirujočo oviro.

S preskakovanjem kolebnice in različnimi drugimi igrami učinkovito razvijamo različne motorične sposobnosti otroka kot so vzdržljivost, moč, koordinacija, ravnotežje, gibljivost in preciznost. Otroka spodbujamo, da si sam izmišlja nove igre in s tem razvija svojo ustvarjalnost. Kolebnica je tako učinkovit in zabaven športni pripomoček!