Ko pride trenutek za pogovor o spolnosti

  • Image

Če ste starši otroka, ki obiskuje vrtec v drugem starostnem obdobju, vam je že verjetno zaupal, da so se drugi otroci igrali: »Pokaži mi; jaz bom tebi, če boš ti meni.« oz. je Miha Mateju pokazal rit ali lulčka in temu so se vsi smejali.

Za otroka starega od tri do šest let je pričakovano, da se bo prej ko slej igral zdravnike s prijateljem, nekje na samem in bo radovedno odkrival, kako se telo njegovega prijatelja razlikuje od njega. Če odkrijemo, da sta otroka gola oz. se morda celo dotikata spolnih organov drug drugega, to še zdaleč ne pomeni, da imata spolne odnose.

Kako kot roditelj oz. vzgojitelj odreagirate v tem primeru? Želite, da bi vaš otrok odrasel v zrelo osebo, ki bo imela zdrave spolne odnose (brez sramu in krivde ter občutka, da je to nekaj zelo grdega, ali celo, da je njegovo telo grdo)? Potem je dobro, da ostanete mirni. Otrokoma mirno recite, naj se oblečeta (starši premnogokrat od presenečenja odreagirajo kaznovalno, z vpitjem, morda celo kakšno majhno po riti, ali podobno, in še večkrat potem svojim prijateljem razlagajo – tudi tako, da otrok sliši - kaj se je zgodilo in se ob tem vsi veselo posmehujejo, brez pomisleka, kaj vse lahko to prinese otroku v odraslosti). Otroka mirno vprašajte, kaj sta se igrala, kaj ju zanima. In potem jima povejte, da lahko svojo radovednost potešita tako, da kadarkoli ju bo kaj zanimalo, vprašata vas (če ste se o tem pripravljeni s svojim otrokom pogovarjati). Pokažite jima knjigo in se ob njej pogovorite. To je tudi priložnost, da se z otrokom pogovorite o njegovem telesu in njegovi zasebnosti. In seveda, ena lastovka še ne prinese pomladi. Verjetno se bodo vaši otroci še večkrat igrali »zdravnike« in podobne igre, tako boste morali pogovor večkrat ponoviti.

»Prinesla te je štorklja«

Kako boste predšolskega otroka spolno vzgajali, je v vaših rokah. Mu boste na vprašanje od kje je prišel odgovorili: »Prinesla te je štorklja« in se mu s tem na veliko zlagali, ter mu že kot predšolskemu otroku dali informacijo, da se o spolnosti ne želite pogovarjati z njim (torej, tudi ne pričakujte, da se boste z njim pogovarjali o spolnosti ko bo starejši). Ga boste vprašali, kaj že sam ve o tem (morda so se že v vrtcu kaj učili, ali pa je slišal od prijateljev). Mu boste povedali, da je zrasel v posebnem delu materinega telesa – maternici, mu razložili, da sta za nastanek človeškega bitja potrebna tako ženska kot moški. Da imajo moški semenčice in matere jajčeca ter da je za nastanek potrebno, da se semenčice in jajčece združita. Kako pride do tega? Tako da se moški in ženska ljubita in si svojo ljubezen izkazujeta tudi z objemi, poljubljanjem, dotikanjem ter tako, da včasih moški položi svoj penis v žensko vagino in skozi moški penis stečejo semenčeca v žensko vagino, kjer se srečajo z jajčeci in se združijo. Iz te združitve potem začne rasti otrok. Morda se komu sliši nenavadno, grdo in ima odpor do tega, da bi se s predšolskim otrokom pogovarjali na tak način. Ampak, otrok ne smemo otrok zavajati in jim dajati lažnih informacij. Izrazi kot so penis, vulva, maternica so veliko bolj ustrezni kot recimo »lulček«, »pipika«,.. Otroke je potrebno učiti poimenovati vse dele telesa ter mu omogočiti, da se zaveda vseh delov telesa. Začeti moramo že ob rojstvu. Ko otroka previjamo, poimenujemo zraven nosu, prstkov, ust, oči z enakim tonom tudi spolne organe s pravimi imeni in mu damo vedeti, da so vsi deli telesa njegovi, da imajo imena in da so vsi naravni deli telesa, enakovredni, pomembni in da se jih ni potrebno sramovati. Kar pa otrokom omogoča, da se bodo razvijali v osebe z zdravim odnosom do lastnega telesa in spolnosti v odraslosti.

»Ati dela mamici nekaj hudega«

V vrtcu otroci »prodajo« takšne in drugačne stvari. »Kako močno je očka včeraj prdnil, ko so bili na obisku pri teti Milici. Kar stene so se stresle.« ali pa »Oče je mami kregal, ker je včeraj spila 8 piv.« mogoče tudi »Mi smo se včeraj skrili pred obiski. Veš, mami se ne želi pogovarjati s stricem Tonetom in smo se naredili kot da nas ni doma, ko je zvonil na zvonec.« in nenazadnje »Oči in mami sta se včeraj naga suvala.«

Po pogovoru z otrokom ugotovimo, da je sledenji primer povezan s tem, da je otrok zalotil svoja starša pri spolnem odnosu. In še pomembneje, da se starša o tem z otrokom nista pogovorila (saj ga morda nista niti opazila, ali pa jima je bila preveč nerodno). Kot nalogo vzgojiteljice štejem to, da moram biti odprta tudi za takšne pogovore z otroki. Če se starši doma ne zmorejo pogovoriti, se mora vzgojiteljica z otrokom pogovoriti o občutkih, ki jih zadržuje v sebi. Težko je verjetno, da bi tri/štiriletni otrok vedel, kaj se je dogajalo med staršema.

Kako odreagirati, če se vam doma kot staršem to zgodi. Neustrezno bi bilo, da bi otroka panično spodili iz sobe. Zberite se. Odmislite vse občutke sramu, kaj se je zgodilo. Ne jezite se nase, da ste naredili kaj narobe. Otroka lepo ogovorite in mu prijazno recite naj odide v svojo sobo, se oblecite in se pojdite pogovorit z njim. Dogodka ne smete prezreti (kar bi vam morda bilo še najlažje). Pogovoriti se morate takoj in ga ne pustiti v nevednosti. Pogovori se lahko samo eden izmed roditeljev ali se z njim pogovorita oba. Najprej pri otroku preverite, koliko časa vas je opazoval. Kaj je videl. Otrok ne razume, kaj se dogaja. Lahko je prestrašen in ob takšnih prizorih razmišlja v smeri, da se mamici kaj hudega dogaja, ali da ste jezni ipd. Z otrokom se pogovorite na način, da se z očetom ljubite in si tudi na tak način izkazujete ljubezen. Ob tem ne smete pozabiti omeniti, da si tako izkazujejo ljubezen samo odrasli. Povejte mu, da niste jezni nanj in da ga imate radi.

Ob vsem tem pa ne pozabimo, da se lahko takšnim neprijetnim dogodkom zmeraj izognemo, če se pravočasno zaklenemo v sobo.

Avtor: vzgojiteljica Mihaela Jakomini