Ko otrok ob odhodu potoči solzico

  • Image

Verjetnost, da bo otrok ob odhodu starša iz igralnice jokal, je večja, v kolikor otrok nima veliko izkušenj z ločitvijo od staršev, niti izkušenj, da del dneva preživi v družbi drugih otrok in odraslih.

Najpogosteje je jok otroka izraz strahu, da staršev ne bo nazaj. Poleg tega majhni otroci še nimajo oblikovanega občutka za čas in si tako ne morejo predstavljati, kaj pomeni minuta, ura, dve…Zato je pomembno, da v času prilagajanja na vrtec, postopoma podaljšujete čas vaše odsotnosti iz igralnice (prvi dan ste odsotni zgolj nekaj minut), saj otrok na ta način gradi zaupanje, da se boste vrnili ponj.

Za otrokov občutek varnosti je prav tako pomembno, da se držite stalnega ritma prihodov in odhodov, saj tako otrok natančno ve, kdaj boste prišli ponj. Na primer: »Mami pride po mene po kosilu.«

Hkrati se morate zavedati, da otroški jok ne izvira nujno iz strahu, saj otroci velikokrat zaznavajo in odražajo čustva svojih staršev. Otrok lahko začuti žalost starša in zato joka.
V tem primeru se morate zazreti vase in poiskati odgovore na (težka) vprašanja kot so:

  • ali lahko otroka spustim iz svojega zavetja?
  • ali delam prav?
  • ali znam preživeti čas brez otroka?
  • ali sem ljubosumna na to, da se moj otrok dobro razume z drugimi?
  • ali lahko zaupam vzgojiteljici?
  • ali je moj otrok v varnih rokah?

Vključitev otroka je velika sprememba tudi za vas, ki vam lahko vzbudi marsikateri neprijeten občutek, zato je pomembno, da ne zanemarite ta vidik, ki se lahko posledično odraža na otroku.

V primeru, da je otrok sprva z veseljem obiskoval vrtec, sedaj pa joka, preverite, ali je otrok v vrtcu doživel kakšen neprijeten dogodek in se z njim o tem tudi pogovorite. Verjetno boste od otroka dokaj malo izvedeli, zato je nujno, da se pogovorite tudi z vzgojiteljico. Razlogov je lahko veliko, morda se otrok v skupini počuti nesprejetega in mu je zato težko ostati v vrtcu.

Od otroka se je potrebno posloviti hitro in odločno. Vsakršno zavlačevanje je vedno težje tako za otroka kot tudi za vas. Otroci se ob odhodu starša navadno hitro pomirijo.

Ne pozabite, da so otroci izredno prilagodljivi in predvsem zaupajte vzgojiteljici, da bo za vašega otroka lepo poskrbela.