Kdaj je pravi čas, da otrok začne polniti "šparovček"?

  • Image

Vsak starš si gotovo v svoje vzgojno prizadevanje zadane tudi nalogo, kako svojega otroka naučiti ravnanja z denarjem.

Tudi veliko odraslih ima zaradi neodgovornega ravnanja z denarjem veliko težav in potrebujejo prav strokovno pomoč, da se naučijo ravnati z njim. Otroci pravzaprav že zelo zgodaj spoznajo, da ima denar neko posebno mesto v našem življenju, saj gredo s starši v trgovino in največkrat tam tudi slišijo od staršev, kaj si lahko privoščimo in česar ne.

Že s tem, ko mati ali oče otroku povesta, da ne more dobiti določene dobrine, mu postane jasno, da je denar pomemben. Ker tudi starši velikokrat otroku povemo, da je potrebno najprej denar prihranit in se marsičemu tudi odreči, otroci počasi razumejo, da je potrebno denar hranit in ga zelo smiselno uporabljati.

Menim, da lahko otrok že v predšolske obdobju, nekako od četrtega, petega leta starosti dobi tudi »šparovček«, kamor daje svoje prihranke. Sem pa tudi mnenja, da so to le male vsote, ker količinsko gotov otroku nič ne pomeni, koliko je tega denarja. Zlasti v odnosu s starimi starši je bolje z njimi skleniti dogovor, da dajo denar za obleko, šolske potrebščine ali kakšne športne rekvizite raje kar staršem.

Starši so tisti, ki najbolje znajo ocenit, kdaj otrok potrebuje kakšno stvar in kdaj ne. Starši so mi dostikrat povedali primere, da so pustili denar, ki ga je otrok dobil za darilo, v njegovi oskrbi in je potem izsiljeval, da bi ga porabil za neke banalne reči, ki bi mu bolj škodile kot koristile. Torej tudi v primeru, da otroku pustimo, da sam hrani denar, mora biti z njim sklenjen dogovor, da se bo le-te uporabil za tiste potrebe, ki jih bodo skupaj dorekli.

K takim dogovorom pa bodo gotovo veliko prispevale tudi izkušnje, ki jih lahko otroku pomagamo pridobiti. Mislim na vsa tista njegova prizadevanja, da si dejansko neke nagrade tudi zasluži in v prvi vrsti, da nima že takoj vseh želja zadovoljenih.